Šta se to desilo sa National Geographic?

07 Jan 2014
1270 pregleda

Naučili smo da već godinama uživamo uz izuzetne obrazovne i naučno-istraživačke emisije koje se emituju na kanalu Nacionalne Geografije.

Ipak, izgleda da se u poslednje vreme nešto promenilo u uredničkoj koncepciji ove kuće, te gledaoci posle izvesnih emisija ne mogu da se otmu utisku da se Nacionalna Geografija ne zalaže za očuvanje biljnog i životinjskog sveta kao ranije.

Šta se to desilo sa National Geographic?

Bivši britanski fudbaler a potom glumac Vini Džons (Vincent Peter Jones), koji je inače poznat po gruboj igri i nasilnom ponašanju kako na terenu tako i u životu, je angažovan da snimi serijal emisija "Russia's Toughest" (Najžilaviji u Rusiji). U jednoj od epizoda Vini se pridružuje nacionalnoj službi koja kreće u poteru za lovokradicama na Kamčatki. Lovokradice love mrke medvede i krijumčare medveđu jetru u Kinu, prodajući je za neverovatne sume, a koja se koristi u proizvodnji homeopatskih lekova. Zbog nepristupačnih i mestimično močvarnih predela, Vini vozi - ni manje ni više nego tenk i tokom emisije sravni sa zemljom devet stabala. U jednom trenutku misleći na tenk, uz osmeh kaže: "Kakva je ovo zver! Ups, ode još jedno drvo."

Druga emisija koja je šokirala gledaoce pripada serijalu "Najneverovatnije fotografije Nacionalne Geografije". Snimateljska ekipa je sa vatrogascima u Kanadi izazvala kontrolisan šumski požar da bi fotograf Mark Thiessen snimio fotografije unutar samog požara. Iako je navedeno da je ovaj eksperiment izveden u cilju istraživanja šumskih požara i ponašanja plamena, gledaoce je zgrozilo ovo bahato ponašanje prema prirodi i poruka koju ova epizoda nosi.

Nama ostaje samo da nagađamo koliko je životinja i insekata stradalo u ovom eksperimentu, zajedno sa drvećem.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 20 Apr 2015

Kao zaljubljenik u Prirodu, preselih se iz rodnog Zemuna u jedno malo banatsko selo, bežeći od saobraćajnog kolapsa, buke i stresova! Supruga i ja sami proizvodimo svoje ekološko povrće i trudimo se da živimo u skladu s Majkom Prirodom!? Kao pobornik nauke, moja osećanja su podeljena što se tiče ovog eksperimenta: slažem se da je ovom prilikom nastala nemerljiva šteta genocidom živih bića (životinja, insekata i biljaka) a s druge strane, ukoliko je kontrolisani požar zaista služio u naučne svrhe, postoji opravdanje!? Ukoliko se iz istog izvuku pouke i iskustva, možda će širom planete, u sličnim nevoljama, biti spašeno neuporedivo više živih bića, zahvaljujući upravo ovakvom testu?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru