Mobilni tuševi za beskućnike

24 Nov 2015
291 pregleda

Jedan od najtežih problema ljudi koji žive na ulicama širom sveta je nedostatak javnih toaleta i tuševa. Sa 6500 beskućnika, kojima je u celom gradu raspolaganju samo 16 tuševa u prihvatilištima, San Francisko je našao način da im bar privremeno olakša život.

Mobilni tuševi za beskućnike

Projekat Lava Mae je započela nekadašnja izvršna direktorka velike marketing kompanije, Doniz Sandoval, koja je ideju za mobilne tuševe dobila na zanimljiv način. Prolazeći pored uplakane i veoma neuredne beskućnice koja je pokušavala da se umije na ulici, čula je njene reči „nikad neću biti čista”. Doniz je za ABC News rekla:

„Te reči su nosile ko zna kakvu priču sa mnogo slojeva, ali ja sam se u tom trenutku zapitala koje su njene mogućnosti da se zaista okupa.”

Ideja da im pomogne je nije napuštala. Počela je da razgovara sa beskućnicima, ljudima koji su nekada imali svoje domove, ratnim veteranima, onima koji su rođeni i odrasli na ulici i onima koji su tu završili iz različitih razloga. Beležila je njihove svakodnevne probleme, shvatajući da ne može svima da obezbedi dom, ali može da im malo olakša život.

Prvi Lava Mae autobus Doniz je dobila od gradskog transportnog preduzeća kao donaciju. Nije više bio upotrebljiv za javni transport, ali je našla način da ga iskoristi. Prvi autobus opremljen tuševima i toaletima našao se na ulici u martu 2014. godine. Interesovanje je bilo ogromno, pa je u projekat ubrzo uključeno ukupno pet autobusa koje su rashodovale transportne službe. Radnim danima se parkiraju na gradskim lokacijama gde postoje mogućnosti za priključivanje njihove infrastrukture, uglavnom ispred javnih objekata poput crkava, poslovnih centara, biblioteke i sl. Finansiraju se isključivo od donacija, i angažuju volontere koji dele sanitarne pakete i pomažu beskućnicima da se snađu u autobusu. Primaju donacije u novcu, higijenskom materijalu i čistoj odeći.

Tim Lava Mae planira da u 2016. godini proširi svoj krug rada i na druge gradove. Ističu da se pored humanih i zdravstvenih dobiti njihov projekat neočekivano pokazao i kao značajna pomoć u zapošljavanju beskućnika, gde je higijena predstavljala veliki problem. Kada pokušavaju da se zaposle, beskućnici prosto ne mogu na razgovor za posao otići u onom stanju u kakvom ih viđamo na ulicama. Uvek dostupan tuš, toaletni pribor i povremene donacije čiste odeće, za mnoge od njih su bili prvi korak na putu do zaposlenja i rešavanja pitanja egzistencije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 26 Nov 2015

Evo divne ideje za gradske vlasti naše prestonice...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru