Stop vršenju nužde na ulici - efikasno i duhovito!

03 Apr 2015
412 pregleda

I u najprometnijim delovima gradova, gde su javni toaleti dostupni na svakom koraku, postoje lokacije kroz koje prolazimo zadržavajući dah da izbegnemo mučninu izazvanu neprijatnim mirisima koji su posledica uriniranja na javnom mestu.

Stop vršenju nužde na ulici - efikasno i duhovito!

Sa ovim problemom sreću se skoro sve svetske metropole, ali je Hamburg našao način da trajno iskoreni praksu vršenja nužde na ulici. U St. Pauliju, jednoj od 105 četvrti ovog grada, lokalne vlasti su iskoristile dostignuća nanotehnologije da se reše ovog problema. Čuveni Reeperbahn koji se nalazi u ovoj četvrti poznat je po dobro posećenim barovima i diskotekama kroz koje godišnje prođe preko 20 miliona posetilaca. Mnogi od njih pod uticajem alkohola gube osećaj stida i pristojnosti, što je ovaj kvart po rečima lokalnih vlasti pretvorilo u „Eldorado lošeg ponašanja”.

Zidovi, ćoškovi i zamračeni prolazi koje su prolaznici obično koristili u ove svrhe nedavno su prefarbani hidrofobnom bojom pod imenom Ultra Ever Dry koja u dodiru sa tečnošću istu snažno odbacuje i praktično je rasipa po onome ko urinira. Po specifikaciji proizvođača, ova boja stvara vazdušnu barijeru na svojoj površini pomoću koje štiti objekat i stvara zaštitu sa rokom trajanja od oko godinu dana.

Na većini lokacija su postavljena upozorenja da su zidovi tretirani ovom bojom, ali su na određenom broju lokacija sa namerom izostavljena. Julia Staron, koja stoji iza ovog projekta, smatra da je od ključne važnosti da se posetioci povremeno „opeku” i shvate snagu i efikasnost ove zaštite. Ne sumnjamo da će oni koji jednom kući odu mokri shvatiti poruku - „Hamburg će vam uzvratiti ako ga popiškite”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru