Kineski tajkun je svoje rodno selo sravnio sa zemljom…

08 Nov 2015
3692 pregleda

I sagradio moderno naselje, sa kućama za 72 porodice, kako bi pomogao ljudima sa kojima je odrastao i omogućio da njegove nekadašnje komšije žive u blagostanju.

Kineski tajkun je svoje rodno selo sravnio sa zemljom…

Mentalitet bogatih je često tema razgovora, pa čak i iscrpnih socioloških istraživanja. Iako je lako poverovati da su imućni ljudi sebični i da im bogatstvo uglavnom služi samo da bi izazivali zavist komšija, to nije uvek ispravno. Mnogi od njih stoje čvrsto na zemlji i ne dozvoljavaju da ih novac udalji od onih sa kojima su odrasli.

Xiong Shuihua je odrastao u sirotinjskom selu nedaleko od grada Xinyu na jugu Kine, gde su blatnjavi putevi i udžerice najbolje opisivali standard života. Nakon što je posetio rodno mesto posle mnogo godina, slika bede mu je osvežila sećanje na teško i siromašno detinjstvo.

Ubrzo su u selo stigli buldožeri koji su poravnali teren i pripremili ga za izgradnju. U početku je vladalo mišljenje da Shuihua gradi luksuzni kompleks kuća za prodaju, sve dok prvi seljani nisu useljeni u svoje nove domove.

Celo nekadašnje selo je potom porušeno, a skromne Shuihuaove komšije su prvi put u životu osetile blagodeti luksuza u kućama građenim po svetskim standardima. Za svoje bliske prijatelje iz detinjstva, i porodice koje su u teškim vremenima pomagale njegovoj porodici, sagradio je 18 luksuznih vila. Sve ulice su asfaltirane. Znajući da starijim ljudima sa niskim prihodima i socijalno ugroženim porodicama sam krov nad glavom neće značiti mnogo, obezbedio je javnu kuhinju sa celodnevnim besplatnim obrocima. Projekat je koštao preko 6 miliona dolara.

Danas star 54 godine, sa multimilionskim kapitalom stečenim u poslovima obrade čelika i građevini, Shuihua živi povučenim porodičnim životom i ne eksponira se u javnosti. Snimci onoga što je uradio za svoje seljane su malobrojni i teško dostupni, pa nigde nećete naći fotografije „pre i posle”, karakteristične za ciljane marketinške kampanje. Na pitanje novinara zašto se odlučio za ovaj neobičan projekat, jednostavno je rekao:

„Zaradio sam više novca nego što mi treba i nisam želeo da zaboravim svoje korene. Oduvek sam plaćao svoje dugove, pa sam želeo da se odužim ljudima koji su nekada pomagali mojoj porodici.”

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
nenad, 10 Nov 2015

Možda bi bilo korisnije da je te najugroženije zaposlio.

Odgovori
 
Sopček Đura, 18 Nov 2015

Nestvarno ali istinito! Ovo može i treba da bude primer... Slažem se sa g.Nenadom da je i zaposlenje važno, mada i to, verovatno, nije isključeno? Žitelji ovog sela, koji hoće da rade, sada imaju veliku šansu da se izvuku iz bede!? Pitanje je koliko će dugo ova idila trajati, pre svega što se tiče besplatnog obroka?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru