Misija „Nauči ga da peca“

08 Apr 2014
314 pregleda
Misija „Nauči ga da peca“

Svakog dana, na putu do posla, 23-godišnji programer Patrick McConlogue je prolazio pored mladića koji je živeo na ulici. Poželeo je da mu pomogne na neobičan način.

Upoznao se sa njim, rekao mu da želi da razmisli o nečemu do sutra i ponudio mu dve opcije:

  1. Vratiću se sutra i daću ti 100$.
  2. Vratiću se sutra i dati ti tri JavaScript udžbenika (početni, napredni i stručni) i stari laptop. Potom ću svakog dana dolaziti na sat vremena i učiti te da programiraš.

Mladi beskućnik Leo (28) je prihvatio njegov drugi predlog sa duhovitom opaskom „Nije da nemam vremena“. On, inače, nije odrastao na ulici. Radio je kao agent osiguranja dok zbog krize kompanija nije otpustila veliki broj radnika. Potom je cena stana koji je iznajmljivao naglo skočila jer je u blizini izgrađeno luksuzno naselje. U novonastaloj situaciji se nije snašao i završio je na ulici.

Mnogi su kritikovali Patrickovu ideju verujući da je bilo humanije da je čoveku koji tako živi ponudio smeštaj, odeću ili hranu nego učešće u nekom svom eksperimentu. Ovakvi komentari ga nisu pokolebali. On Leu nije nudio milostinju, nego ono što je video kao korisnu i kvalitetnu pomoć. Podsetio ih je na staru izreku:

Dajte čoveku ribu i nahranićete ga za jedan dan. Naučite ga da peca i nahranićete ga za ceo život.

Patrick je Leu obezbedio jeftin stari računar, Wi-Fi hotspot, udžbenike i svakodnevno podučavanje na klupi u parku. Svakog jutra se nalazio sa njim i detaljno mu objašnjavao varijable i funkcije, odlučan da od njega napravi dobrog programera. Postavio je rok od osam nedelja u kojem treba da ga osposobi da započne rad na svom projektu, aplikaciji na temu onoga što Lea zanima, globalno zagrevanje i klimatske promene. Njihov rad možete pratiti na FB stranici JourneymanChallenge, a Patrick je odlučio da pomogne i ostalima koji žele da se usavrše u programiranju kroz besplatne lekcije na sajtu Jorneyman.

Reporter Fran Berkman je vrlo otvoreno razgovarao sa njima dotičući se i osetljivih etičkih tema.

Na pitanje: „Da li misli da je zloupotrebljen, jer neki tvrde da ga Patrick koristi da bi dobio popularnost zbog svog humanitarnog angažmana?“, Leo je uz smeh odgovorio: „Nimalo! Patrik je lep dečko i dobar je učitelj.

izvor: Business Insider

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru