Markethal, impozantna pijaca u Roterdamu

23 May 2016
1680 pregleda

Kažu da ukoliko želite da upoznate duh nekog grada, idite na pijacu. Tamo se najbolje vidi ekonomska moć, navike i kultura njegovih stanovnika. Ako je suditi po tome, u gradu na ušću Rajne u Severno more živi neki vrlo maštovit i umetnički nastrojen svet.

Markethal, impozantna pijaca u Roterdamu

Zgrada nalik potkovici sagrađena je 2014. godine na arheološkoj lokaciji gde se u X veku nalazilo selo Rota, nazvano po reci pored koje je niklo. U njemu su, sedam metara ispod nivoa na kojem se danas nalazi Roterdam, živeli farmeri, zanatlije i trgovci. Delovi naselja su sačuvani, i nalaze se u podzemnim nivoima Markethala ispod centralnih stepenica.

Pored pijace, koja se nalazi u tunelu potkovice, u zgradi je smešteno 228 stanova, 4600 m2 poslovnog prostora, 1600 m2 ugostiteljskih objekata i podzemna garaža na četiri sprata u koju staje preko 1200 automobila. Delo je tima arhitekata okupljenih u poznatoj firmi MVRDV, koji su se odlučili za jednostavnu fasadu od prirodnog sivog kamena, sa spoljašnjih strana dekorisanu staklom u formi malih prozora. Oba kraja potkovice su zatvorena prozirnim staklenim panelima koji obezbeđuju zaštitu od hladnoće, a istovremeno ostavljaju utisak otvorenog prostora.

Jednostavna spoljašnjost usmerava pažnju na unutrašnjost „potkovice” koju krasi 11,000 m2 murala u 3D-tehnologiji. Digitalna animacija se sastoji od 4000 detalja štampanih na perforiranim aluminijumskim panelima sa fajla veličine 1,47 terabajta. Slike su urađene u ogromnoj rezoluciji i stvaraju osećaj kao da ste uronili u stranice najluksuznijeg magazina. Za umetnički deo koji prikazuje ogromne slike voća, povrća, semenja i cveća, nazvan Rog izobilja, bio je zadužen Arno Coenen, a za digitalnu obradu i štampu firma Pixar Studios.

Odmah nakon otvaranja pijaca je dobila veliki publicitet. Opisivali su je kao „najmasivnije umetničko delo na svetu” i nazvali Sikstinska kapela Roterdama.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru