Novogodišnja borba za najveću lomaču u Holandiji

10 Jan 2016
305 pregleda

Poslednjih nekoliko dana stare godine, sve do ponoći 31. decembra, u Holandiji je obeležila borba za najveću lomaču, tradicionalnu vatru radosnicu.

Novogodišnja borba za najveću lomaču u Holandiji

Dva tima iz susednih okruga, Sheveningena i Duindorpa, shvatila su ovu tradicionalnu borbu koja se odigravala na severnoj plaži Sheveningena veoma ozbiljno, i pokazala mnogo emocija i takmičarskog duha. Bitku je pratila cela Holandija, ali i brojni turisti iz Amerike i mnogih evropskih država.

Tradicija impozantnih lomača koje se pale na izmaku poslednjeg dana u godini stara je nekoliko vekova. Prve vatre radosnice su u Sheveningenu zapaljene posle Božića 1850-tih godina. Posle Drugog svetskog rata, Hag je postao centar novogodišnje proslave. U to vreme, suparničke grupe mladih su prikupljale odbačene božićne jelke, slagale ih na gomile i palile u ponoć. Od vatre u kojoj su goreli sasušeni četinari uvek je bilo mnogo povređenih. Pokušavajući da stavi situaciju pod kontrolu, policija je odredila nekoliko lokacija na kojima je bilo dozvoljeno paliti lomače, što se takođe pokazalo kao nedovoljno bezbedno rešenje. Mladi, često pod uticajem alkohola, dovlačili su pored jelki stari nameštaj, automobilske gume i ostali zapaljivi ili toksični otpad.

Konačno, donet je propis po kojem je dozvoljeno paliti vatre radosnice isključivo na severnoj plaži Sheveningena, poznatoj i kao Haška plaža, a od materijala su dozvoljene isključivo drvene palete. Ovaj propis je umnogome uništio praznični duh, najviše zbog toga što je izostao „lov” na odbačene božićne jelke koji je sam po sebi imao takmičarski duh. Danas su ovu tradiciju, koja je od 2014. godine zvanično na listi kulturnog nasleđa Holandije, sačuvali samo Sheveningen i Duindorp. Njihova borba za najbolju lomaču je postala događaj sezone, a lomača Duindorpa je u januaru 2015. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

I ove godine pobedio je Duindorp. Paljenju lomače je prethodio veliki vatromet i muzički spektakl Maria Muldera, DJ Darkravera i Džona Medleja. Posetiocima je sugerisano da dođu pešice ili biciklima.

Izvor: NL Times, Vreugdevuur Scheveningen, The Hague

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru