Vudberi močvara, prirodni rezervat u srcu Londona

17 Jun 2016
Autor Mirjana
898 pregleda

Stari rezervoar vode u severoistočnom Londonu, koji je vremenom postao rezervat prirode, ovog proleća je otvoren za posetioce.

Okružena bujnom vegetacijom i naseljena brojnim vrstama ptica, Vudberi močvara se nalazi na samo desetak minuta hoda od stanice metroa Pikadili linije.

Vudberi močvara, prirodni rezervat u srcu Londona

Istočni rezervoar je izgrađen 1833. godine da zadovolji potrebe za pijaćom vodom u tadašnjem predgrađu Londona. Voda je dovedena iz krečnjačkih potoka Hertvordšira preko Nove reke koja je prolazila kroz šumsko selo Souk Njuvington. Pre izgradnje rezervoara lokacija se zvala Vudberi dolina. U njoj je rasla visoka, meka trava, na kojoj su se napasala goveda. U malim šumama oko doline živele su divlje svinje. Ubrzo nakon izgradnje rezervoara, oko njega su nikle viktorijanske i edvardijanske vile, a Vudberi je postao luksuzan deo grada.

Dva svetska rata su opustošila mnoge kuće u Vudberiju, pa je grad odlučio da otkupi celu dolinu i pretvori je u zonu socijalnog stanovanja. Izgrađeno je oko 2500 domova za siromašne, kao i prva gimnazija u Britaniji gde se selekcija đaka nije vršila u odnosu na prethodni uspeh u školovanju, nego na lokaciju stanovanja. Dolinu Vudberi su nazivali utopijskim uspehom. Međutim, do kraja XX veka, naselje se sve manje koristilo. Zanemareno je i oronulo. I sami rezervoari su propali. Vlasnici zemljišta, privatna kompanija za vodosnabdevanje Voda Temze (Thames Water) planirali su da se rezervoari isuše i na tom mestu izgrade kuće. Samo jaka građanska kampanja lokalnog stanovništva je to sprečila.

Na kraju, kompanija je prodala okolno zemljište, a zadržala stari rezervoar. Zapadni deo je korišćen za rekreaciju, dok je istočni još uvek nastavio da služi kao rezervoar i rezervat prirode, ali zatvoren za javnost. Londonski Fond za divljinu (London Wildlife Trust) je uspostavio saradnju sa kompanijom Voda Temze i drugim organizacijama u cilju proširenja pojasa trske oko rezervata. Obnovljen i sređen, rezervat je svečano otvoren za javnost 1. maja 2016. godine.

Za poslednja dva veka, plitko jezero je privuklo više od 300 vrsta ptica selica i obezbedilo stanište i gnezdilište za patke, labudove, guske i gnjurce koji svoj životni prostor dele sa žabama, kraljicama močvara. U srcu metropole, Vudberi močvara (Woodberry Wetlands) je mesto gde još uvek tokom toplih letnjih noći možete čuti pesmu cvrčaka i gledati igru svitaca.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru