Građevine u busenu trave, kulturološko nasleđe Islanda

11 Dec 2015
912 pregleda

U selu Hof na jugoistoku Islanda nalazi se jedna od poslednjih sačuvanih crkava pokrivenih busenovima trave i zemlje. Ona predstavlja zaostavštinu prakse izolacije objekata u severnoj Evropi koja je zaživela početkom gvozdenog doba.

Građevine u busenu trave, kulturološko nasleđe Islanda

Da bi se zaštitili od jakih zima, doseljenici su pravili skloništa od drveta, pokrivajući drvene okvire zidova busenovima zemlje. Krajem XVIII veka razvijen je novi stil, gde su krovovi pokriveni busenovima spuštani do zemlje da bi dodatno toplotno izolovali kuće. Neke od ovih građevina su opstale do danas, a jedna od njih je i crkva Hofskirkja u Hofu.

Crkva posvećena svetom Klimentu (papi Klimentu Prvom) sagrađena je 1884. godine kao poslednja crkva sagrađena u starom stilu. Njeni zidovi su debeli i zidani od kamena, koji im daje stabilnost i zaštitu od oštre klime. Krov je napravljen od kamenih ploča i prektiven karakterističnom termalnom masom, busenovima zemlje obraslim travom. Sačuvani podaci kažu da je crkvu sagradio lokalni stolar Páll Pálsson, a metalne delove je dodao čuveni kovač Porsteinn Gissurarson.

Sve do početka XX veka, ovaj način gradnje su koristili svi stanovnici Islanda, i bogati i siromašni, a u istom stilu su zidane kuće, staje i crkve. Danas postoji malo majstora koji znaju da grade na ovaj način, zanat se prenosi sa kolena na koleno i ne postoje formalne škole u kojima se uči gradnja „busenica”.

Crkva u Hofu je jedna od šest sačuvanih bogomolja ovog tipa na Islandu i još uvek se koristi kao parohijska crkva. Pod zaštitom je države kao istorijski spomenik, a o njoj brine Nacionalni muzej Islanda.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru