Lepote Indije - Majsorska palata

28 Jan 2016
865 pregleda

Zemlja sa bogatim istorijskim nasleđem, tradicijom i kulturom je i zemlja velikih suprotnosti. Već na prvi pogled, smenjuju se nezamislivi luksuz i najteža beda. Sve to gradi jedinstveni orijentalni mentalitet, dostojanstven i u raskoši i u siromaštvu. Jer u Indiji, sve je prolazno, sem neprocenjivog arhitektonskog blaga koje su ostavile maharadže, maharani i mongulski padišasi.

Lepote Indije - Majsorska palata

Majsorska palata, poznata i kao Amba Vilas palata, nalazi se u istoimenom gradu u indijskoj državi Karnataci. Trospratna građevina od sivog granita i mermera tamno ružičaste boje bila je rezidencija maharadže od Majsora iz porodice Vodejar, koji su nekadašnjom državom (delom koji nije pripadao Britanskoj Indiji) vladali od 1350. do 1950. godine.

U palati su smeštene dve raskošne dvorane - durbari, i čak osamnaest hramova. Više od šest miliona posetilaca svake godine uživa u enterijeru Majsorske palate, bogato dekorisanom oslikanim staklom, ogledalima, rezbarenim drvetom i podovima u formi mozaika. Okružena je velikim travnjakom, i radnim danom od 19-20h a nedeljom i prazničnim danima tokom cele noći osvetljena sa skoro 100 000 svetiljki.

Originalna Majsorska palata je sagrađena u XIV veku, ali je rušena i rekonstruisana nekoliko puta. Kada je palatu 1897. godine do temelja progutao požar, porodica Vodejar je angažovala britanskog arhitektu, lorda Henrija Irvina, da sagradi novu palatu koju danas vidimo. Završena je 1912. godine.

Palata je svakog dana otvorena za posetioce. Cena ulaznice iznosi 40 rupija po osobi, što je svega 70 dinara. Stalno je izložena kolekcija skulptura, kostima, slika i zbirka maharadžinog oružja iz XIV i XV veka koja sadrži 700 komada različitog oružja, koplja, sablji, bodeža i pištolja. Velika atrakcija je i drveni krevet pravljen za leđa slona, ukrašen sa 84 kilograma zlata. Unutrašnjost palate izgleda kao ogroman kaleidoskop zbog igre oslikanog stakla i brojnih ogledala. Divne rezbarije na plafonima od mahagonija, vrata od čistog srebra i beli mermerni podovi su praznik za oči. U južnom delu zgrade nalazi se Kalajana Mantapa, paviljon za venčanja, sa staklenim krovom i mozaik-podom izrađenim od skupocenih mermernih ploča glaziranih svetlucavim prelivom koje su dopremljene iz Engleske. Još jednu notu posebnosti ovom delu palate daju nestvarno lepi lusteri napravljeni u Čehoslovačkoj.

Čak dvanaest hramova u palati je posvećeno hindu religiji. Prvi je sagrađen u XIV veku, a poslednji 1953. godine. Najpoznatiji su Somešvara hram posvećen bogu Šivi i Lakšmiramana hram koji slavi Krišnu.

Kraljevski tron napravljen od zlatnih ploča i zlatno žezlo izloženi su samo tokom Dasara festivala, u oktobru svake godine, kada se osvetljenje na palati ne gasi mesec dana. Festival je ustanovila porodica Vodejar 1799. godine, i ta tradicija je sačuvana do danas. Tokom trajanja festivala palatu poseti preko 3,5 miliona turista. Članovi nekadašnje plemićke porodice i dalje žive u delu palate. Njegovo visočanstvo Srikantadata Narasimharaja Vodejar, čija porodica danas živi u palati Majsor, potomak je slavne dinastije Vodejar koja je vladala jednom od nezavisnih, tzv. kneževskih država Indije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Agzim Gashi, 28 Jan 2016

Sjajni ste,samo tako nastavite. Puno pozdrava.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru