Salzburg - Rim severa

29 Jul 2012
Autor S*N*
1303 pregleda

Salzburg je mali grad ušuškan među brdima. Nalazi se u severozapadnoj Austriji na samoj granici sa Nemačkom. Krase ga mnogobrojne građevine iz 17.veka. Jedinstvena kombinacija alpskih vizura i bogate arhitekture ga čine jednim od najlepših gradova sveta. Dugo su Salzburg nazivali Rimom severa.

Austrijanci su jako ljubazni prema turistima. Nemojte da se iznenadite ako vam se obrate na ulici ili autobuskoj stanici i požele vam lep provod i odmor. Za njih važi da su hladna nacija ali kao domaćini pokazuju sasvim suprotno. Veoma važno kada ste u Salzburgu je da u rancu obavezno imate kišobran ili kabanicu. Kod njih se vreme često menja i ume da pada kiša iz vedrog neba.

Ono što Salzburg čini posebnim je Stari grad. On se nalazi u podnožju moćne tvrđave Hohensalzburg sa idiličnim, uskim ulicama a širokim trgovima između reke Salcah i planine Monschberg. Idealan je za večernje šetnje.

Tvrđava Hohensalzburg se nalazi na brdu i služila je kao nadbiskupska rezidencija za ratove koji su se vodili u 15. i 16. veku. Inače, to je najveći očuvani srednjovekovni dvorac kompleksa u Evropi. Obuhvata 50 zgrada na površini od 33 000 kvadratnih metara. Ulaz u tvrđavu je 20 a u cenu je uračunat i mini bus kojim se ide do vrha. Unutar tvrđave nalazi se muzej koji dokumentuje istoriju tvrđave i svakodnevni život u zamku. U muzeju se još nalaze oružja i odela (oklopi), instrumenti za mučenje, kompletna kuhinja i nameštaj iz 16. i 17. veka. Tvrđava gleda na reku Salcah i na Stari grad sa jedne strane a sa druge prepustite se prelepoj panorami Alpa. Možete odmoriti i dušu i noge u nekom od restorana na otvorenom uz tihe zvuke klasične muzike.

Veoma atraktivno je krstarenje Salcahom. Brodić Amadeus Salzburg ide u obilazak grada oko sat vremena za 15e.

Jedna od atrakcija ovog grada je palata Mirabell iz 17. veka koja privlači turiste prelepim baštama punim cveća. Grupe skulptura, bašta patuljaka, fontane i cvetni aranžmani ostavljaju bez daha.

Mocartova rodna kuća,tačnije stan na trećem spratu zgrade nalazi se u najpoznatijoj ulici Getrajdegase u samom srcu Salzburga. U toj kući se rodio i živeo do svoje 24. godine. Sada je pretvorena u muzej i po zvaničnim podacima to je jedan od najposećenijih muzeja na svetu.

Stan gde je porodica Mocart živela sastoji se od kuhinje, dnevne i spavaće sobe i sobe za rad i vežbu. Tu su izloženi originalni instrumenti i predmeti iz Mocartovog detinjstva i života. Ulaz u kuću i muzej je 8e. Čuvene Mocart kugle još uvek prave potomci Fuerst-a i dan danas se prave ručno i po istoj recepturi kao nekada. Loptice od marcipana i lešnika se pomoću drvenog štapića umaču u tamnu čokoladu, zatim se okreću na platformi da bi se ohladile. Rupice od štapića se pune čokoladnim kremom i kugle se ručno uvijaju u foliju sa Mocartovim likom. Danas postoji mnogo imitacija Mocart kugli koje se prave industrijskim putem ali prave možete kupiti po izlazku iz muzeja i zavisi od pakovanja 5 kugli košta oko 10e.

Zoo vrt u Salzburgu nije puno veliki i ima oko 800 životinja. Poseban je jer je smešten ispod stene i ušuškan tako da svim životinjama obezbedi prirodne uslove za život. Najveće oduševljenje je uređen prostor kao u prašumi. Klimatski uslovi su identični i ne može svako da podnese dug boravak u tom prostoru. Jako je toplo i zagušljivo. Iguane leškare na granama a majmunčići skakuću sa svih strana oko posetioca. Nema mreže i ništa nije ograđeno tako da bi ih čovek mogao i dodirnuti. U Zoo vrtu vlada prijatna atmosfera jer neke životinje nisu puno ograđene i dolaze same do ograde kako bi se mazile sa ljudima. Lemuri trčkaraju po vrtu i vragolasto izazivaju decu koja ih jure.

Odmah pored Zoo vrta nalazi se park i dvorac Hellburn. Dvorac je okružen velikim predivnim parkovima, koji su ispresecani bazenima, malim vodopadima i fontanama. Bićete očarani tom lepotom.

Nadam se da sam uspela da vam dočaram lepotu tog gradića. Ja sam provela 5 prelepih dana u njemu i nisam stigla da obiđem još neka mesta koja sam imala u planu. Biće valjda više vremena drugi put.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Zdravko, 31 Jul 2012

Onomad kad nam ukinuse vize , izadje neka vest " do Salzburga vozom za 40 evra " . Posle ovog teksta imam jos vecu zelju da vidim taj grad . Jos samo da skupim 80 evra ....pfffff

Odgovori
 
Zaratustra, 02 Aug 2012

Jedva cekam da odem, hvala :)! Divan opis, primamljiv grad!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru