Drvena palata Alekseja Mihailoviča

04 Aug 2015
537 pregleda

Kraljevsko imanje Kolomenskoje, koje se prostire duž desne obale reke Moskve, u poslednjih nekoliko godina je jedna najposećenijih turističkih destinacija izvan centra ruske prestonice.

Drvena palata Alekseja Mihailoviča

Imanje je izvorno bilo selo, koje su osnovale izbeglice iz Kolomne nakon mongolsko-tatarske najezde. Tokom vladavine cara Alekseja Mihailoviča (19.03.1629 - 26.01.1676), Kolomenskoje je postalo carska rezidencija, a velika drvena palata sa brojnim egzotičnim detaljima je napravljena tokom 1960-tih. Carevi savremenici su je nazivali osmim svetskim čudom. Naročitu pažnju privlače asimetrični bajkoviti krovovi, ali i unutrašnjost palate u kojoj se nalazi 250 soba dekorisanih pozlaćenim skulpturama, kao i veliki broj stilski različitih prolaza, hodnika i tremova.

Iako je predviđeno da bude letnja rezidencija, u njoj su tokom cele godine boravili i car Aleksej i njegovi potomci. U palati je 1709. godine rođena buduća carica Jelisaveta Petrovna, a car Petar Veliki je u njoj proveo dobar deo mladosti. Velelepno drveno zdanje je opstalo do vremena Katarine Velike koja je 1768. godine naredila da se palata sruši. Nakon što se centar moći preselio u Sankt Peterburg, ona više nije videla potrebu za raskošnom rezidencijom u okolini Moskve. Postoje i drugačija tumačenja, koja kažu da je palata u to vreme bila previše oronula da bi bilo isplativo popravljati je. Na mestu srušene drvene palate Katarina Velika je sagradila skroman kameni dvorac, koji je takođe srušen 1872. godine.

Ono što se u Kolomenskoju može videti danas je verna replika, sagrađena 2010. godine po originalnom projektu koji je na sreću sačuvan. Novosagrađena palata je od mesta gde je bila originalna pomerena oko 1 km prema jugu, da bi bila bliže Belom stubu, kamenoj crkvi iz XVI veka. Ipak, nova građevina je mala arhitektonska obmana. Da bi joj se obezbedila dugovečnost, sagrađena je od standardnih čvrstih materijala, a naknadno obložena drvetom da bi dobila autentičan izgled.

foto: RusMania

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru