Beli Hram, verovatno najbizarnija bogomolja na svetu

05 Sep 2014
Autor Mirjana
1064 pregleda
Beli Hram, verovatno najbizarnija bogomolja na svetu

Ako išta na svetu spolja izgleda kao ledeni dvorac iz bajke, onda je to Beli Hram (Wat Rong Khun) sa Tajlanda. Iz daleka liči na džinovsku pahulju koja je pala na zemlju, ali vas pravo iznenađenje očekuje tek kada zakoračite unutra.

Ovaj po svemu nekonvencionalan budistički hram sagrađen je relativno skoro, 1997. godine, po ideji poznatog tajlandskog arhitekte Chalermchaja Kositpipata. Glavna zgrada, obojena belom bojom koja simbolizuje Budinu čistotu, prekrivena je mozaikom od ogledala koja prave snažan odsjaj.

Hramu se prilazi preko mosta ispod koga su polja ispunjena neobičnim skulpturama ispruženih belih ruku koje izranjaju iz zemlje. Iako ovaj prizor može delovati sablasno, on ne simbolizuje smrt nego ljudske želje i stremljenja ka ostvarenju ciljeva.

Međutim, tek kada pogledate unutrašnjost hrama, shvatate zašto ga opisuju kao bizarnu mešavinu tradicionlnae kulture Tajlanda i naučne fantastike. Na centralnom zidu se nalaze statue Bude i simboli budizma, ali su sa svih strana okružene kompozicijama slika na kojima se mogu videti scene iz Ratova zvezda, prizor rušenja njujorških kula bliznakinja, slike Majkla Džeksona, Fredija Krugera, Nea iz Matriksa, likova iz filmova Avatar, Hari Poter, Terminator, scene iz kompjuterske igrice Angry Birds, pa čak i Kung Fu Panda.

Iako ova postavka može delovati neobično i besmisleno, ideja autora je bila da prikaže dobro i zlo koristeći prizore iz popularne kulture nasuprot Budinoj čistoti i vrlini. Poruka koju šalje je da ljudi treba da pročiste svoje misli od loših namera i ideja, i odupru se popularnim vrednostima koje neguje kulturu nasilja, zla i pohlepe.

Ova neobična građevina je ozbiljno oštećena tokom zemljotresa u maju 2014, a njen idejni tvorac - arhitekta Kositpipat se odmah ozbiljno posvetio rekonstrukciji. Kako su radovi na Wat Rong Khun-u još uvek u toku, za sada ga nije moguće videti uživo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 31 Aug 2015

Iako je osnovna ideja autora ovog projekta pozitivna, delo je zaista bizarno i prepuno kiča...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru