Kako usporiti znakove starenja

10 Dec 2013
Autor Tea
1680 pregleda

Starenje je stalan, predvidljiv biološki proces koji predstavlja prirodnu fazu u životu svakog čoveka. Sa godinama nam rastu uši, nos, stopala i zubi. Muški glasovi postaju viši, a ženski primetno dublji. Zašto se to događa, i da li možemo da zaustavimo starenje?

Kako usporiti znakove starenja

Mada je studija američkih naučnika sa Univerziteta u Virdžiniji pokazala da proces starenja počinje još u ranim dvadesetim godinama, uočljivi znaci starenja se jasno primećuju nakon 40-tih. U prvoj fazi proces starenja podrazumeva promenu karaktera čoveka koja se ogleda u rasejanosti, slaboj koncentraciji, brzom zamaranju i neočekivanim emocionalnim usponima i padovima. Za drugu fazu je zbog smanjenog kolagena u ćelijama, karakteristična promena izgleda u strukturi kože, kose i noktiju. Treća faza se odnosi na promenu figure čoveka koja usled slabljenja koštanog tkiva u kičmi dovodi do pogrbljenosti.

Osim prvih sedih vlasi, primetnih bora, pada koncentracije i kondicije, javljaju se i drugi manje poznati pokazatelji ovog procesa:

Stopala, nos i uši vidno rastu

Kao fleksibilno vezivno tkivo koje raste do kraja ljudskog života, hrskavica doprinosi da nam i u procesu starenja rastu stopala, nos i uši, ali pošto ona vremenom postaje tanja a koža gubi svoju elastičnost, resice na ušima počinju da se spuštaju na dole kao i vrh nosa. Nakon 40-te stopala postaju duža a veličina obuće može da raste za po jedan broj na svakih deset godina.

Da bi ove promene bile manje uočljive, stručnjaci predlažu izbegavanje teških minđuša kao i nošenje neudobne obuće.

Sa godinama se menja glas

Mišići na glasnim žicama vremenom počinju da slabe, što kao posledicu ima to da je glas starijih ljudi slabiji i hrapaviji. Kako se količina polnih hormona (estrogena i testosterina) nakon 50-tih smanjuje, menja se i boja glasa, pa tako sa godinama kod muškaraca glas postaje viši a kod žena dublji.

Za ublažavanje ovih promena otorinolaringolozi savetuju često pevanje kao redovno održavanje kondicije glasa.

Mada ne rastu, zubi izgledaju duži

Izreka “zub vremena” je nastala zbog toga što ljudski zubi u procesu starenja mogu da postanu duži i do 1 cm. U 40-im desni počinju da gube svoju veličinu i volumen, što dovodi do njihovog povlačenja čime otkrivaju i deo zuba koji je bio sakriven, pa on izgleda duži.

Da bi se ovaj proces ulbažio, stomatolozi predlažu redovno i temeljno pranje zuba kao i čišćenje zubnim koncem.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru