Alarmantni podaci – trećina dece ima karijes na mlečnim zubima

01 Nov 2016
490 pregleda

Strah zubara ima najmanje 2,4 od ukupne populacije širom sveta. To nije izgovor da ga prebacite i na vaše dete. Stručnjaci upozoravaju da postoji zabrinjavajuće visok broj ljudi koje muče ovi problemi. Karijes ako se ne leči na vreme ili ako se ne leči uopošte može da izazove krunjenje zuba, infekciju, bol, apscese, upalu vilične kosti i razne druge bolesti organizma.

Alarmantni podaci – trećina dece ima karijes na mlečnim zubima

U dečijem uzrastu ovaj problem može biti povezan sa rastom, a kod odraslih se smanjuje produktvnost koja na kraju dovodi do izostajanja sa posla. Sprovedena istraživanja koja su rađena na Londonskom Univerzitetu “Kvin Meri“ pokazuju da čak 621 milion dece ne leči pokvarene mlečne zube.

Ovo je alarmantan podatak koji ukazuje na to da lečenje i prevenciju karijesa mnogi roditelji zanemaruju. U principu, razlog za ovu nebrigu leži u verovanju da su mlečni zubi privremeni i da nema potrebe da se pravi drama oko tog problema. A šta kaže zubar, koje su posledice?

Karijes je danas veoma rasprostranjen. Najčešće se otkriva kod dece uzrasta od dve do tri godine, pa čak i ranije. Kvarenje prvih zubića najčešće je posledica konzumiranja ogromnih količina sokova, zaslađene vode, hrane naročito u kasnim satima. Loša higijena i cucla dodatno doprinose ovom problemu. Među decom ima dosta onih koji i posle prve godine nastavljaju da piju iz flašice ili predugo sisaju čime se stvaraju mlečne bakterije koje uzrokuju karijes. Kod onih koji jedu mešovitu i čvrstu hranu je situacija nesto bolja. Čvrsta hrana je dobra za samočišćenje zubnog tkiva.

Dečija stomatologija nije bauk i prva poseta zubaru treba da se desi pre nego što dođe do kvara zuba. Prvenstveno jer će dete na ovaj način otići relaksirano i bez bola, popravka zuba neće biti prva intervencija koju radi u ordinaciji, pa će samim tim i imati opušten pristup.

Ako već dođe do situacije da je plombiranje zuba neophodno, pokušajte prvo vi da se opustite kako ne biste preneli strah na dete. Vodite dete redovno na preglede, otprilike na svakih 3 do 6 meseci. Imajte na umu da mlečni zubi čuvaju mesto stalnim zubima i da se na taj način obezbeđuju idealno ravni zubi. Ukoliko je potrebno, u dogovoru sa zubarom, vidite da li je potrebna fluorizacija zuba. Na ovaj način možete sasvim jednostavno i bezbolno zaštititi dečije zube.

Dakle, ono što je najvažnije pokušajte da reagujete preventivno kada su zubići vašeg deteta u pitanju. Umesto sokića, naoružajte se vodom i strplenjem. Trebaće vam. Izuzetno bitna stvar je higijena. Pretvorite pranje zubića u igru. Pokažite mu čemu četkica služi i kako se pravilno peru zubi. Kontrolišite nakon pranja zubiće kod mlađe dece.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru