Loše navike koje pogoršavaju bol u kičmi

25 May 2014
1227 pregleda

Bol u kičmenom delu obično počinje kao upozorenje, mnogo pre nego što dođe do nepovratnih oštećenja i teških degenerativnih promena. Ova vrsta bola nije samo intenzivna i neprijatna, nego ukazuje na loše navike koje je uz malo napora moguće popraviti.

Loše navike koje pogoršavaju bol u kičmi

Stručnjaci upozoravaju na brojne faktore koji direktno mogu podsticati ovu vrstu bola. Promena loših životnih navika, bez ikakve dodatne terapije, može dosta pomoći u sprečavanju napredovanja oboljenja kičme.

Spavanje na lošem dušeku

Dobar dušek traje desetak godina. Koliko god bio kvalitetan, on nema „doživotni vek trajanja“, jer na njemu ipak provodimo trećinu svog života. Priroda materijala je takva da se vremenom prilagođava našem telu, što mu ne remeti udobrnost, ali ne koristi zdravlju naše kičme jer joj ne obezbeđuje dovoljnu podršku.

Nošenje velikih torbi

Ovo je uobičajeni problem koji žene zanemaruju. Navika nošenja glomaznih torbi, obično na jednom ramenu, dovodi do narušavanja ravnoteže i krivljenja tela u jednu stranu. Stručnjaci kažu da teret koji nosimo na ramenu nikada ne sme da pređe 10% naše težine. Ovo ograničenje se odnosi na povremeno nošenje ekstremnih tereta, dok težina torbi koje svakodnevno nosimo mora da bude mnogo manja.

Visoke štikle ili baletanke

Zna se da visoke štikle izvijaju kičmu u neprirodan položaj, ali je manje poznato da je potpuno ravna obuća jednako loša po zdravlje kičmenog stuba. Naročito treba izbegavati nošenje sandala, papuča i japanki tokom dužeg hoda, jer nedovoljna podrška stopalu izaziva da se ono pomera po obući tokom hoda i ne raspoređuje težinu tela ravnomerno. Stabilne cipele za gradske uslove i kvlitetne patike za rekreaciju su pravi izbor kada očekujete da ćete na nogama biti ceo dan.

Ozlojeđenost i sres

Psihička stanja utiču na brojne procese u organizmu. Kičma je jedan od organa koji reaguju na osećanja besa, depresije, napetosti i potištenosti. Loše emocije izazivaju napetost mišića koji su u predelu leđa brojni i masivni. Ukoliko napetost bez perioda opuštanja dugo traje, neminovno dovodi do jakog bola. Bolovi u leđima koji su uzrokovani emocijama su mnogo češći nego što mislimo. Stres se nagomilava u gornjem delu kičme, vratu i ramenima. Ovo može izazvati vrlo neprijatne i bolne glavobolje i kočenja vratnog dela.

Celodnevno sedenje

Iako smo svi svesni da treba sedeti pravilno, sa uspravljenom kičmom, na dobroj stolici i za stolom odgovarajuće veličine, retko se toga pridržavamo. Nepobitna činjenica je, da kako god i gde god sedeli, pritisak tela na kičmu je za čak 50% veći nego da stojimo ili hodamo. Ukoliko nemate priliku da na svakih nekoliko časova ustanete i aktivirate sve leđne mišiće, stručnjaci predlažu da se povremeno nagnete unazad preko naslona stolice tako da vam telo bude u položaju ugla od 130° i istezanjem smanjite pritisak na kičmene pršljenove.

Izbegavanje vežbanja

Vežbanje i rekreacija izgrađuju tonus mišiča neophodnih za podršku kičme. Pored mišiča leđa, za zdravlje kičme je izuzetno bitan tonus trbušnih mišića. Plivanje predstavlja najbolji izbor ako želite da sačuvate zdravlje kičme, ali je svaki vid rekreacije koji je prilagođen vašim godinama, zdravstvenom stanju i fizičkim mogućnostima dobrodošao.

Prekomerna telesna težina

Dobro je poznato da je prekomerna težina jedan od faktora rizika za oboljenja kičme i koštanog sistema uopšte. Ono što je dobra vest je da ne morate imati idealnu telesnu težinu da biste smanjili bol i napredovanje deformiteta kičme. Naše telo je pametno, prilagođava mišićni i koštani sistem teretu koji nosi, tako da je dovoljno da izgubite 10% od svoje početne težine da biste osetili znatno poboljšanje stanja. Skidanje i malog tereta sa koštanog sistema organizam će prepoznati kao pomak na bolje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru