Prirodna kozmetika pomaže da zubi zablistaju

18 Nov 2015
1107 pregleda

Ako želite da izgledate mlađe i lepše, a da komunikacija sa ljudima bude prijatnija, prvi korak je osmeh. Njegova najvažnija alatka su zdravi i čisti zubi, kao simbol opšteg zdravlja i brige o sebi, a danas i jedan od imperativa kuture življenja.

Prirodna kozmetika pomaže da zubi zablistaju

Prirodnu boju zuba često menjaju navike konzumiranja tamnih pića poput kafe, crvenog vina, sokova i čajeva. Pušenje se, takođe, navodi kao jedan od glavnih „molera”. Iako po boju zuba loše, ove navike su toliko rasprostranjene da je praktično nemoguće naći osobu koja ne upražnjava bar nešto sa crne liste. Uprkos tome, a bez skupih i neprijatnih intervencija farmakološkim preparatima, ljudi uspevaju da sačuvaju i povrate prirodnu boju svojih zuba.

Neke od saveta ste verovatno već čuli, ali nije loše da ih se prisetimo i uvrstimo u dnevnu rutinu. Dobra strana većine tehnika koje slede je da su nam lako dostupne, jeftine i zahtevaju svega nekoliko minuta.

Hrana koja prirodno izbeljuje zube

Hrskava hrana i hrana bogata vlaknima prirodno uklanja mrlje sa zuba, pogotovo sa teško dostupnih mesta koja nam mogu promaći tokom redovnog pranja. Naročito uspešni su ovom poslu su sirova šargarepa, jabuke, kruške i kokice.

Jabukovo sirće

Pomešajte vodu i jabukovo sirće u odnosu 2:1 i pre pranja zuba isperite usta ovim rastvorom. Jabukovo sirće omekšava naslage oko zuba i pomaže da ih tokom pranja potpuno uklonite.

Čist jezik

Mnogo oralnih bakterija uživa na jeziku kao idealnoj sredini za razmnožavanje i izaziva stvaranje naslaga na zubima. Stručnjaci preporučuju korišćenje specijalnih čistača za jezik, ili bar hrapave površine na zadnjoj strani četkica za zube, tvrdeći da se tako bakterije uklone mnogo efikasnije nego samom četkicom.

Soda bikarbona

Bar jednom nedeljno detaljno očistite zube tako što ćete vlažnu četkicu uvaljati u kašičicu sode bikarbone i dobro ih iščetkati. Korišćenje sode bikarbone je neškodljiv način da dobro ispolirate površinu zuba i uklonite fleke, ali i da pomrsite račune bakterijama koje preferiraju kiselu sredinu usne duplje.

Zubni konac

Konac uklanja plak između zuba i to je njegova osnovna funkcija. Plak izaziva stvaranje kamenca, a on pored toga što predstavlja rasadnik bakterija koje uzrokuju karijes, utiče i na izgled zuba. Zubni konac se koristi nakon pranja, bar jednom u toku dana, a obavezno uveče.

Kokosovo ulje

Kao jedno od dobrih svojstava sve popularnijeg kokosovog ulja je i njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje i izgled zuba. Preporučuje se upotreba na tri načina: punu kašiku ulja mućkajte u ustima i između zuba najmanje pet minuta, koristite ga povremeno umesto paste, ili ispolirajte zube komadom čiste gaze namočene u ulje.

Oprezno sa citrusima

Limun, pomorandže i grejp su puni vitamina C, ali njihova kiselina nagriza gleđ zuba, što ih čini poroznim i podložnijim prebojavanju. Iako ste sigurno čuli da su veoma efikasni u beljenju zuba, citrusi su prilično invazivna metoda koja može da ih ošteti. Uvek nakon konzumiranja ovog voća, ili njihovih sokova, isperite zube čistom vodom.

Jagode

Ovo ukusno voće je jedan od najboljih prirodnih izbeljivača zuba, koji im daje momentalni sjaj. Izgnječite viljuškom jagode, nanesite na četkicu i nekoliko minuta snažno četkajte. Sitne semenke jagoda će fino ispolirati površinu zuba. Posle ovog tretmana, zube obavezno dobro isperite čistom vodom.

Aktivni ugalj

Jedno od najefikasnijih prirodnih sredstava za beljenje zuba je aktivni ugalj, običan drveni ugalj obrađen u parnoj komori pri čemu dobija veliku sposobnost privlačenja. Odavno se koristi u medicini jer apsorbuje toksine kod trovanja lekovima, pesticidima, alkoholom, kiselinama i sl. Jeftin je i lako dostupan u svim apotekama u obliku kapsula ili tableta. Ukoliko ga koristite za beljenje zuba, bolje je da uzmete onaj u kapsulama i istresete sadržaj na četkicu, jer biste tablete prethodno morali da usitnite u prah.

Postoji mnogo tradicionalnih načina koje možete isprobati pre nego što se opredelite za stomatološko izbeljivanje zuba. Ovi koje smo nabrojali su prošli test vremena i dokazano daju rezultate bez negativnih posledica. Čak i ako se odlučite za profesionalno izbeljivanje, usvojite neki od domaćih recepata za trajnije rezultate i još lepši osmeh.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru