Šta je štucanje i kako ga zaustaviti

02 Oct 2013
Autor Tea
14490 pregleda

Zašto baš sad štucam? Verovatno me neko spominje ili ogovara? Možda sam popio malo više?

Kako da zaustavim dosadno HIK?

Šta je štucanje i kako ga zaustaviti

Ovu neprijatnu pojavu, često izazvanu preteranim konzumiranjem alkohola, koja se u vidu kontrakcije javlja nekoliko puta u minuti, lako možete da zaustavite.

Štucanje je posledica nekontrolisanog grčenja dijafragme koja nastaje usled nadražaja živaca ili moždanih centara koji kontrolišu disajne puteve. Počinje obično kad jedete i pijete alkoholna ili gazirana pića. Ova neprijatna pojava nekad vas gnjavi kratko vreme, a nekad može da traje i ceo dan.

U normalnim uslovima epizode štucanja traju od nekoliko minuta, do nekoliko časova, sa učestalošću od četiri do 60 puta u minuti. Ovakvi benigdni napadi obično prolaze sami od sebe i ne ugrožavaju zdravlje.

Stručnjaci kažu da univerzalni recept protiv štucanja ne postoji, pa se obično pribegava narodnim receptima poput zadržavanja daha, srkanja, plaženja jezikom ili disanja u kesu.

Ono što se najčešće savetuje je čaša vode. Dobar predlog, ako se pravilno koristi.

Naš savet - čaša vode iz tuđe ruke

Uzmite čašu vode, stavite ruke iza leđa i zamolite nekoga u vašem okruženju da vam pomogne da je popijete. Vodite računa da dok pijete vodu ne prospete ni jednu kap sebi po vratu ma koliko vaš pomagač bio nespretan. Koncentrišite se!

Ukoliko ste sami a štucanje vas razdire, napunite čašu vode, spustite je na sudoperu, stavite ruke iza leđa i pokušajte da popijete bar pola iz čaše a da je ne oborite ili razbijete.

Štucanje je prestalo, zar ne?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru