Kako naterati orhideju da cveta

31 Jan 2017
20511 pregleda

Dobili ste božanstvenu orhideju punu cvetova, ali od kada je precvetala tavori, a vi ne znate šta ćete sa njom? Ponekad zbog neadekvatne nege orhideje ne cvetaju i po nekoliko godina. Ukoliko su listovi zdravi, ne otpisujte je lako. Uz malo truda, uspeh je zagarantovan!

Kako naterati orhideju da cveta

Ne budite uplašeni, Phalaenopsis orhideje koje se najčešće prodaju kod nas nisu jako zahtevne i najlakše se neguju. Strogo se pridržavajte uputstva na deklaraciji koja je priložena uz biljku. Ukoliko sami kupujete orhideju, ne dozvolite da vas zavedu njeni raskošni cvetovi, kupite primerak koji nije u punom cvetu, već onaj koji je bogat pupoljcima. Naročitu pažnju obratite na listove, koji moraju da budu čvrsti, ujednačeno zeleni, bez tamnih ili žutih mrlja.

Svetlost

Orhideje vole dosta svetla, ali ne i direktno sunce. Sunčevi zraci, naročito tokom leta, joj mogu spržiti listove, pa ako je vaš prozor osunčan, neohodno je da se zaseni tokom sunčanih časova. Nedovoljno svetla može da uspori ili sasvim zaustavi cvetanje biljke. Savršeno mesto je daska severnog ili istočnog prozora.

Temperatura

Idealna temperatura je između 18 i 30 stepeni Celzijusa, ali ni kratkotrajna odstupanja joj neće naškoditi. Ipak, da bi podstakli cvetanje neohodno je biljci obezbediti temperaturu od 20 do 25°C u trajanju od 5 nedelja. Nakon toga temperature mogu biti više ili niže bez posledica po cvetanje.

Zalivanje

Orhideje se zalivaju tako što se jednom u 7-10 dana, a leti za vreme velikih vrućina i češče, potapaju u vodu koja je odstojala. Saksija se drži uronjena u posudi sa vodom oko 1h, a isto toliko vremena je ostavite da se ocedi višak vode pre nego što je vratite u ukrasnu saksiju.

Vlažnost vazduha

Optimalna vlažnost vazduha za Phalaenopsis je od 50 do 70%. Da bi se to postiglo neohodno je povremeno orošavati listove (nikako cvetove i pupoljke), ili još bolje samo brisati listove vlažnim tuferima za skidanje šminke jer ćete tako ukloniti i prašinu sa listova i eventualne štetočine. Imajte u vidu da blizina grejnog tela isušuje vazduh i može da utiče na opadanje cvetova i pupoljaka, pa ako se radijator nalazi ispod prozorske daske na kojoj je orhideja, zaštitite je zavesom ili na radijator stavite posudu sa vodom.

Prehrana

Orhideje se prehranjuju prilikom svakog drugog zalivanja, a najbolje i najsigurnije je koristiti specijalno tečno đubrivo namenjeno za prehranu orhideja. Obavezno se pridržavajte uputstva za doziranje.

Uživajte u lepoti svoje orhideje i ne zaboravite da joj povremeno namignete, i kad vas niko ne posmatra, kažete „zdravo lepotice”!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru