Plastelin se najlepše pravi u maminoj kuhinji

07 Mar 2017
Autor Tea
1084 pregleda

Ukoliko samo malo podstaknete radoznalost svog deteta, otkrićete da ono ima jedinstveno veliki saznajni potencijal koji će vam, ako se i sami zaigrate, svojom naivnošću i neverovatnom maštom ne samo ulepšati naporno provedeni dan na poslu, već vas i sigurno ozbiljno zabaviti.

Plastelin se najlepše pravi u maminoj kuhinji

Roditeljima često nedostaju igre koje su im odrastanjem uskraćene. Jedva čekaju da njihovo dete počne da sedi, kako bi imali opravdanje da se ljuljaju u parku, ili prohoda pa da trčkaraju po padini dok se sa njima sankaju.

Tokom ovih promenljivih vremenskih prilika, kada zbog hladnoće i straha od prehlade ne provode mnogo vremena u parku sa decom, ne čudi da u igri Ne ljuti se čoveče, potpuno podetinje ne puštajući dete da pobedi, uz obrazloženje „da mora da nauči da se bori”.

Prava zabava nastaje kada počnu igru sa plastelinom, koja je do te mere zarazna da se, praveći razne figurice, odrasli toliko zaigraju da nesvesno počinju sa decom da se otimaju oko boja. Osim što su negde u sebi sačuvali dete, razlog ovome je i u skupim kupovnim pakovanjima plastelina, koja sadrže malu količinu smese za oblikovanje, a kada se otvore mogu da se koriste samo par dana.

Igra koja će nepogrešivo zaokupiti svu pažnju deteta je: Kako se pravi plastelin?

Pravila igre:

  • Postaviti mališana da sedne na radni prostor u kuhinji.
  • Staviti ispred njega plastičnu činiju.
  • Dopustiti mu da sam u nju ubacuje sastojke.
  • Dati mu odgovarajuću kašiku da ih promeša.
  • Objasniti mu da mora da sačeka i par minuta ne dira ringlu koja je „pec, pec”, dok se proces ne završi.
  • Pustiti ga da u gotovu masu sipa boje i gnječi plastelin dok se ne sjedini.

Pravljenje plastelina je veoma jednostavan proces, iziskuje desetak minuta vremena, a od male količine jeftinih sastojaka koje već imamo u kući i čija je cena neuporedivo niža, dobija se velika količina mase koja ako se pravilno čuva u zatvorenoj posudi u frizideru, može da traje nekoliko meseci. Ovaj plastelin je neškodljiv, a kako mu je ukus prilično slan i kiseo sigurno ni jedno dete neće želeti da ga pojede.

Masa za modelovanje pripremljena na ovakav način nije idealna jedino za izradu figurica koje bismo sačuvali kao ukras, jer u sebi sadrži sastojke koji se usled sušenja skupljaju čime stvorena kreacija gubi na prvobitnom obliku.

Sastojci:

2 šoljice brašna
2 šoljice vode
1 šoljica soli
2 velike kašike ulja
1 limuntus
prehrambena boja po želji

Priprema:

U posebnoj posudi dobro izmešati brašno, so i limuntus, a potom tu masu dodati u šerpu u koju smo prethodno sipali vodu i ulje. Sve ovo dobro sjediniti i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi. Mešati sve dok ne postane homogena masa koja se ne lepi. Dobićete beli plastelin koji potom možete da podelite na više delova i u svaki od njih dodate boju po želji. Ukoliko trenutno nemate prehrambenu boju, to možete da uradite i narednih dana, a vaše dete će uživati igrajući se i sa ovako napravljenom belom masom.

Osim što ćete se ovom igrom oboje zabaviti, gnječenjem plastelina dete razvija koordinaciju pokreta i vežba koncentraciju što na njega deluje umirujuće. Ma koliko da je nespretno u pravljenju oblika, ova igra je višestruko korisna za njegov razvoj, jer mu pomaže da uči o bojama, razmeri i veličini, da vežba sve one mišiće šake koji će mu kasnije koristiti kada počne da piše i što je najvažnije da razvija svoju kreativnost i maštu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru