Kako organizovati mali prostor

14 Feb 2014
1657 pregleda

Odlučili ste da započnete zajednički život sa partnerom, ali vam finansije ne dozvoljavaju kupovinu i uređenje velikog stana? Bez brige, u nastavku teksta nudimo vam nekoliko ideja kako da od malog stana napravite funkcionalno i udobno mesto za život.

Kako organizovati mali prostor

Ono što svetski dizajneri i arhitekte preporučuju kada su u pitanju mali stanovi je stvaranje otvorenog prostora, tako što ćete celine u stanu umesto vrata odvojiti komadima nameštaja. Takođe, ono što je "zabranjeno" je pretrpavanje stana nameštajem kao i ukrasnim figurama. Dovoljna vam je jedna veća garnitura koja će, na primer, radni deo odvojiti od trpezarije.

Što se tiče kuhinje, u trendu su takozvane otvorene kuhinje sa šankom koje su povezane sa dnevnim boravkom. Privid većeg prostora napravićete i dobrim odabirom boja zbog čega je preporuka dizajnera da se mali stanovi kreče u belo kako bi ta boja vizuelno proširila prostor i stvorila estetski sklad. Ipak, ukoliko se odlučite za jarke boje, nemojte koristiti više od tri različite, i ostavite ih za manje površine poput metalnih detalja koje povremeno možete osvežiti koristeći kvalitetne boje za metal.

Ako hoćete maksimalno da iskoristite prostor, a da opet ne izgleda pretrpano, postavite vertikalno police na slobodne zidove. U manjoj kvadraturi plakari su idealno rešenje, jer ne zauzimaju dodatni prostor, a veoma su funkcionalni.

Ukoliko se ipak odlučite da fizički odvojite deo gde spavate od dnevne sobe (bez obzira što se sve to nalazi u istoj prostoriji) najbolje je da te dve celine pregradite zidom, koji čak i ne ide do plafona, i na koji možete da zalepite neki zanimljiv tapet.

Ono što je veoma bitno kada je mali stan u pitanju je korišćenje svakog kutka. Ugaona garnitura, ugaona klupa u kuhinji, korpa za odlaganje veša u sklopu polica, samo su neki od brojnih trikova koji će vam uštedeti prostor. I prostor ispod mašine je moguće iskoristiti, jer veš mašinu možete izdignuti od pločica i postaviti je na stabilnu policu ispod koje ćete postaviti korpe za veš.

Iskoristite hodnik

Hodnik može biti veoma koristan za odlaganje stvari. Uski orman sa policama do plafona može vam poslužiti kao praktično mesto za odlaganje cipela, i njega ako odlučite da živite sa partnerkom, složićete se, treba prvo da nabavite. Takođe, veliko ogledalo u hodniku dodatno otvara mali prostor. Ako ogledalo postavite iza otvorenih polica, prostoru dajete dodatnu dubinu.

Tamniji tonovi podova

Ono na šta posebno treba obratiti pažnju su podovi, naročito ako za svoj stan birate laminat i parket. Izbegavajte svetlije i šarene nijanse, savetuju stručnjaci, jer tamnije nijanse odaju utisak prostranosti. Takođe, tepihe i razne vrste staza treba izbegavati, osim u slučajevima kada vam podovi nisu u najboljem stanju pa želite da ih prekrijete.

Osvetljenje je ključno

Masivni lusteri su odavno izašli iz mode, a ono što danas svaki stan ima su takozvane “plafonjere” koje su praktične kako za održavanje tako i za osvetljenje stana. Ključni delovi stana u kojima je poželjno da nabavite lampu, ili bilo kakav vid osvetljenja su otvorene police, kuhinja i hodnik. Na taj način, vaš kutak će izgledati prostranije, ali i urednije.

Iako su kupatilo, kuhinja i hodnik najkritičniji delovi malog stana, u kojeg hteli to ili ne morate da odlažete najviše stvari, pravim odabirom detalja lako ćete rešiti problem uz maksimalnu funkcionalnost. Ukoliko imate stari nameštaj koji želite da obnovite i osvežite, to možete zanimljivo rešiti koristeći boje za farbanje drveta i boje za farbanje metala. Prema tome, prionite na posao i od svog kutka napravite pravu malu oazu za uživanje!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru