Kako da privučete leptire u vašu baštu

06 May 2016
2041 pregleda

Leptiri su uobičajen prizor u vrtovima, ali neke vrste širom sveta su ugrožene zbog gubitka staništa. Lepa vest je da je broj leptira koji naseljava Srbiju porastao i da se sada na spisku nalazi preko 200 identifikovanih vrsta.

Ekolog londonskog Prirodnjačkog muzeja Larisa Kuper je dala nekoliko saveta kako da u svom vrtu postignete biološku raznovrsnost i kako da privučete i zadržite u svojoj bašti ova živopisna bića.

Kako da privučete leptire u vašu baštu

Obezbedite im hranu

Osmislite svoj vrt tako da on bude atraktivno mesto za ove insekte. Odrasli leptiri dobijaju energiju iz nektara i u potrazi za njim posećuju bašte bogate cvećem da bi se prehranili. Negujte biljke koje cvetaju u različito doba godine i vodite računa da one ne oskudevaju u vodi, jer biljke kojima nedostaje voda nisu bogate nektarom.
Odrasli leptiri vole razne vrste zvončića, zumbul, neven, različak, čičak, ljutić, lavandu, nanu, vres, šeboj, kantarion, detelinu, žbun kupine, bršljan koji je bogat nektarom u kasnu jesen, pa čak i koprivu i razne vrste korova kome možete malo da progledate kroz prste u nekom kutku svoje bašte. Ukoliko imate zasađenu i neku voćku ili žbun sa bobicama, slobodno ostavite poneki opao plod. Leptirima ne treba mnogo takvog otpada, a voćni šećer će ih svakako privući.
Raspitajte se koje vrste leptira žive u vašem kraju i koja vrsta hrane im je potrebna dok su u fazi gusenice a koja kad su već formirani, odrasli leptiri. O da, ako želite leptire u svojoj bašti, moraćete da se pomirite i sa gusenicama. Spisak leptira Srbije sa njihovim latinskim i narodskim imenima ne donosi detalje koji su vam neophodni za ovakav poduhvat, ali vam može biti od velike pomoći u daljem istraživanju i upoređivanju.

Obezbedite im toplotu

Leptiri prosto obožavaju toplotu. Osmislite svoju baštu tako da ima i sunčanih delova u kojima će leptiri uživati, ali i hladovine u kojoj ćete uživati vi tokom vrelih meseci. Pritom vodite računa i o sadnji biljaka, jer neke vole osunčana mesta a neke polusenku.

Izbegavajte pesticide

Pesticidi su vrlo štetni za leptire i druge insekte oprašivače, među kojima su najznačajnije pčele, zato izbegavajte upotrebu pesticida na svojim cvetnicama i ako kupujete nove biljke, raspitajte se da li su tretirane pesticidima.

Obezbedite im zaklon

Leptiri su hladnokrvna bića i za život im je neohodna sunčeva toplota. Ali tokom leta ima i kišnih i vetrovitih dana, kada se leptiri kriju ispod velikih listova, u krošnjama drveća i žbunju U tu svrhu možete da posadite i živu ogradu.

Ako ste im od svog dvorišta, ili čak terase, napravili raj za udoban i siguran život, budite sigurni da će ostaviti jaja i larve koje će prezimiti. Ne uklanjajte previše opalog lišća a orezivanje biljaka u kasnu jesen svedite na minimum. Tako će vaša bašta biti ispunjena nečujnim lepetom krila ovih predivnih insekata i sledećeg proleća.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 15 May 2016

Zaista, poslednjih godina retko vidim leptira u svojoj bašti u kojoj ima 90 sadnica lešnika u žbunastoj formi, desetak žbunova kupina i jagoda, raznog cveća i dosta povrća: krompir, paradajz, tikvice, zelene salate, grašak, boranija, rotkvice, beli i crni luk, čičoke, blitve... Obzirom da sve uzgajam u kategoriji ZDRAVE HRANE (za sopstvene potrebe) ne koristim hemijske preparate, što je dobro za leptire ali ono što njima ne odgovara jeste obavezna mera orezivanja leske, koju obavljam svakog proleća... I pored najbolje volje, veoma je teško uskladiti predložene mere koje pogoduju leptirima a na drugoj strani dobiti očekivane rezultate u uzgoju voća i povrća u svojoj bašti!?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru