"Kad svane dan" osvojio Grand Pri za najbolji međunarodni film

27 Nov 2012
Autor Tea
199 pregleda

Na Međunarodnom filmskom festivalu održanom od 18. do 25. novembra u italijanskom gradu Terni, film našeg istaknutog filmskog reditelja Gorana Paskaljevića “Kad svane dan” osvojio je “Grand Pri”.

Po scenariju Filipa Davida, film oživljava priču o jednom od najstrašnijih logora iz Drugog svetskog rata, jedinom prostoru u Evropi koji nije dostojno obeležen, zloglasnom Starom sajmištu, gde je tokom 1941/42. pogubljeno više od 6.000 Jevreja i Roma.

Film govori o 72-godišnjem profesoru muzike Miši Brankovu, koji pod neobičnim okolnostima otkriva da nije to što je godinama bio, da ima drugo ime i prazime kao i da je drugih korena od onih za koje je mislio da jeste. Naime, prilikom iskopavanja na mestu gde je nekad bio Jugenlader Semlin, a sada su samo ostaci Starog sajmišta i nekadašnjeg logora, radnici pronalaze kutiju sa dokumentima koju je daleke 1941. godine zakopao njegov pravi otac - logoraš Isak Vajs. Sluteći šta ih u logoru čeka, Vajsovi su sina dali na čuvanje porodici Brankov kada je Miša imao samo 2 godine. Vajsovi su stradali u logoru a novi roditelji svom usvojeniku nikada nisu otkrili tajnu.

Glavnu ulogu u filmu, profesora Mišu igra Mustafa Nadarević, muziku za film je komponovao Vlatko Stefanovski, a lik dečaka je poveren malom Danijelu Pileru, violinisti, koji je sa sestrom i bratom bio prvi pobednik takmičenja "Ja imam talenat".

Na ovogodišnjem festivalu u Terni, čiji program su činili filmovi sa zajedničkom tematikom “Porodica, narodi i religije", ovaj film je osvojio Grand Pri za najbolji međunarodni film.

U pismu kojim programski direktor festivala Oreste Krisostomi čestita Paskaljeviću navodi se: "Publika je ovacijama pozdravila Vaš film, koji je po mišljenju prisutnih filmskih kritičara pravo remek-delo".

Film "Kad svane dan" je srpski kandidat za Oskara 2013. u kategoriji najbolji strani film. Titulu najboljeg međunarodnog je već osvojio, nadajmo se da će mu uskoro pripasti i pozlaćena oskarovska statueta u Holivudu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Čudni Zmaj, 27 Nov 2012

Čekamo Oskara :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru