Bigar, najlepši vodopad Rumunije

08 Jun 2017
Autor Voxxx
6855 pregleda

Na tridesetak kilometara od granice sa Srbijom u okrugu Karaš-Severin, na južnim obroncima Anina planine nalazi se najlepši vodopad Rumunije i jedan od najneobičnijih na svetu.

Bigar, najlepši vodopad Rumunije

Iako ne impresionira svojom veličinom niti impozantnim protokom vode, način na koji se planinski potok sliva niz stenu obraslu mahovinom u reku Minis je spektakularan. Pod kamenom formacijom u obliku pečurke ili balske haljine neke princeze, nalazi se pećina oko koje voda pravi hučnu zavesu.

Tužna legenda kaže da je bračni par iz tog kraja silno želeo dete ali kako nikako nisu mogli da ga dobiju, potražili su savet od vračare koja je ženi rekla da pije vodu sa lekovitog izvora, ali da ako se rodi devojčica nikako ne sme da se zaljubi kad se zadevojči, jer će za nju to biti pogubno. Žena posluša vračaru, popi vode sa izvora i na svoju i muževljevu radost dobi kćer. Vreme je prolazilo, devojčica je rasla a roditelji su zaboravili na mračno proročanstvo. Setili su ga se tek kad se devojka zaljubila u naočitog momka Bigara.

Da spreči zlu sudbinu, otac je sakrije u pećinu pod stenom, nadajući se da će ljubav vremenom proći. Očajna devojka je lila suze i dozivala svog voljenog. Kada je Bigar čuo njene vapaje, potrčao je prema pećini, upao u reku njenih suza i utopio se. Kada je to videla, devojčino srce je od tuge prepuklo. Kosa joj se pretvorila u mahovinu a suze u slapove. Aludirajući na to da se par sjedinio i našao svoj mir na onom svetu, lokalno stanovništvo je vodopadu koji „teče njene suze”, nadenulo njegovo ime.

Vodopad Bigar leži na 45. paraleli, odnosno tačno na pola puta od ekvatora do Severnog pola. Pripada Nacionalnom parku Kanjon Nere i Beušnica koji je bogat šumom, jezerima i pećinama. Zbog svojih prirodnih lepota, biljnog i životinjskog sveta koji ga naseljava, područje je pod zaštitom države i Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru