Kedrova avenija, najduži drvored na svetu

30 Apr 2014
1546 pregleda

Avenija duga 37 kilometara koju krasi više od 13,000 stabala kedra, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najduži drvored na svetu. Stara je gotovo 400 godina.

Kedrova avenija, najduži drvored na svetu

Sadnja ovog drveća je započeta 1625. godine i trajala je 20 godina. Put duž kojeg je tada posađeno 200,000 sadnica kedra, četinara iz familije borova, vodio je do feudalnog poseda lorda Matsudaira Masatsuna. Veliki broj stabala je do danas uništen, a japanske vlasti su se za očuvanje ovog malog čuda borile sa promenljivim entuzijazmom.

U Edoperiodu, Kedrova avenija je bila pod zaštitom magistrata Nikko Bugyo koji je dobro brinuo o stablima, pažljivo menjajući obolela i oštećena novim. U to vreme, okolna sela su bila zadužena za popravku puta, uklanjanje korova, brigu o drveću i održavanje reda u aveniji.

Promena vlasti i nagli razvoj industrije doveli su skoro do uništenja ovog drvoreda. Dosta stabala je posečeno, a u cilju poboljšanja ekonomske situacije planirana je seča kompletne avenije tokom Meiji ere (1868-1912). Srećom, ovo se nije desilo.

Danas je Kedrova avenija grada Nikko kulturno dobro i ima status posebnog istorijskog mesta i spomenika prirode.

izvor: grad Nikko

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 19 Jul 2015

Iako zvuči pozdrav , ovo je jedan od mnogobrojnih članaka koji nam pišu o ljudskoj nebrizi! Srećom, gradske vlasti su ovaj slučaj rešile na najbolji mogući način! Dobro i lepo za drveće i ljude iz grada! Neka nam ovaj primer bude putokaz kako da očuvamo Majku Prirodu...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru