Ruski Šigir Idol, najstarija drvena skulptura na svetu

03 Dec 2015
Autor Mirjana
1125 pregleda

Neverovatno otkriće se desilo 1894. godine, na istočnoj padini srednjeg Urala, u močvari Šigir udaljenoj 100 km od Jekaterinburga. Statua je nađena izlomljena na mnogo fragmenata, ali inače neoštećena, jer ju je tresetno zemljište savršeno sačuvalo.

Ruski Šigir Idol, najstarija drvena skulptura na svetu

Kada je sastavljena, ukazalo se telo čoveka izrađeno u drvetu, dugo preko pet metara, prekriveno geometrijskim figurama i simbolima kamenog doba. Istraživanja sprovedena u nemačkom gradu Manhajmu, u jednoj od najsavremenijih arheoloških laboratorija u kojima se koristi tehnologija karbonskog datiranja (ubrzana masena spektometrija), dokazala su da je statua stara 11 000 godina.

Skulptura napravljena od sveže sečenog drveta sibirskog ariša, koje je tada bilo staro oko 160 godina, nazvana je Šigir Idol. Danas je sačuvano 2,8 metara od prvobitno 5,3 metra visoke statue. Ostatak je izgubljen tokom ratnih i političkih previranja u XX veku, ali su sačuvani detaljni crteži sibirskog arheologa Vladimira Tomačeva. Telo praistorijske skulpture je ravnog, pravougaonog oblika, sa brojnim horizontalnim linijama oblika rebara na delu koji predstavlja grudni koš. Na vrhu statue, sa strane lica, isklesano je još šest ljuskih likova na različitim visinama, što arheolozi vide kao prikaz nekog oblika hijerarhije. Tri figure su uklesane jedna preko druge na prednjoj i zadnjoj strani, a sedma završava kompoziciju povezujući obe strane. Istraživači veruju da karakteristične visoke jagodične kosti i prav nos na svim figurama ljudi prikazanih na Šigir Idolu predstavljaju simbole lepote tog doba.

Više nego duplo starija od egipatskih piramida, ova arheološka dragocenost nosi svedočenje o ljudskoj vrsti Evroazije u holocenskom periodu lovaca i ribolovaca, neposredno pre otkrića poljoprivrede na tim prostorima. Simbole uklesane metalnim alatom arheolozi još uvek dekodiraju, sa velikim strahopoštovanjem pred emotivnim i istorijskim nasleđem koje nose.

Skulptura Šigir Idol je izložena u staklenom kovčegu, u regionalnom Istorijskom muzeju Sverdlovsk u Jekaterinburgu.

Izvor: The Siberian Times

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

3 komentara

 
Sopček Đura, 05 Dec 2015

Biće veoma zanimljivo čuti stav crkve!? Obzirom da teolozi tvrde da je čovečanstvo staro oko 6.000 godina, evo još jednog u nizu naučnih arheoloških otkrića, koja demantuju tvrdnje crkvenih velikodostojnika...

Odgovori
 
Vlada, 07 Apr 2019

Pitanje je koliko je metoda oredjivanja starosti tacna

Odgovori
 
Vladimir Simeunovic, 07 Apr 2019

Kladim se da je Sigri idol napravljen u nekom Srpskom plemenu

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru