Najlepši svetionici sveta - Tourlitis, Grčka

05 Nov 2014
1216 pregleda

Smešten nasuprot luci ostrva Andros, na malom komadu visoke stene ponosno stoji slikoviti Tourlitis, jedini svetionik u Grčkoj napravljen isključivo grčkom rukom i jedini koji je izgrađen na prirodnoj steni na otvorenom moru.

Najlepši svetionici sveta - Tourlitis, Grčka

Prvi svetionik je sagrađen na ovom mestu 1897. godine. Nakon što je uništen razaranjima u Drugom svetskom ratu, zamenjen je jednostavnim i neuglednim tornjem na skelama. Današnji Tourlitis je replika originala, završena 1994. godine. Sve troškove obnove je snosio naftni tajkun sa ostrva Andros, Alexandros Goulandris, koji je svetionik posvetio sećanju na svoju preminulu kćer Violandu.

Svetionik koji gleda na Venecijanski zamak na ostrvu Andros u prečniku je širok 7m i visok 36m. Smešten je na oko 200m od obale, a do njega se stiže stepenicama koje su uklesane u steni na kojoj svetionik stoji. Ovo je, takođe, prvi automatizovani svetionik u Grčkoj i na njemu nema čuvara jer se sve aktivnosti kontrolišu daljinski.

Tourlitis se nedavno našao u novoj zbirci poštanskim markica, gde je između 120 grčkih svetionika odabrano pet koji predstavljaju jedinstvene spomenike kulture i istorije.

Svetionici, usamljene, romantične i tajanstvene građevine, smeštene na stenama, obavijene maglom, u zagrljaju talasa, oduvek su golicale maštu ljudi i igrale značajnu ulogu u pomorskoj i rečnoj navigaciji.

Prkose suncu, olujnim vetrovima i odolevaju zubu vremena.

Više o najlepšim svetionicima sveta pročitajte u našem FELJTONU.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru