Berat, grad hiljadu prozora

05 Sep 2016
Autor Mirjana
1393 pregleda

Grad Berat, smešten na centralnom jugu Albanije, poznat je po svojoj istorijskoj arhitekturi i prirodnim lepotama. Jedan je od najznačajnijih albanskih gradova, i deo je UNESCO-ve svetske baštine.

Berat, grad hiljadu prozora

Tokom otomanske vladavine bio je veliki zanatski centar, poznat po neverovatno veštim majstorima duboreza. Danas je jedan od najbolje očuvanih otomanskih gradova na Balkanu.

Ono što ga čini posebnim su tradicionalne balkanske kuće, koje će vas verovatno asocirati na tradicionalnu gradnju u našim varošicama i selima. Na padinama brda, na čijem vrhu se nalazi Beratski dvorac iz XIII veka, u kasnom XVIII i XIX veku građene su tipske kuće dvospratnice. Prizemlje je obično zidano od kamena, a sprat sa nešto većom visinom od prizemlja je krečen u belo. Krov je pokrivan keramičkim pločicama.

Ogromni drveni prozori dominiraju na prednjoj strani koja gleda na reku. Kako su izgrađene na padini, sa malim rastojanjem između kuća, deluje kao da su prozori naslagani jedan na drugi. Pogled iz oblasti Gorice, na levoj obali reke Osum, učinio je da Berat postane poznat kao „grad hiljadu prozora”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru