Žvrljanje jača koncentraciju

26 May 2014
281 pregleda

Naši studenti će se i ove godine tokom maja i juna takmičiti u žvrljačkom talentu, a najbolji žvrljač će osvojiti put u ovogodišnju svetsku prestonicu dizajna, Kejp Taun, gde će na globalnoj izložbi predstaviti svoj rad.

Žvrljanje jača koncentraciju

Sa ciljem da podstakne kreativnost studenata i onda kada im na času misli lutaju, na neobičan, drugačiji i neobuzdan način nastalo je takmičenje Red Bull Žvrlj Art.

Suprotno sveopštem mišljenju da je žvrljanje znak loše koncetracije, britanski naučnici su nedavno ocenili da ono zapravo pomaže jačanju pažnje kao i boljem memorisanju. U njihovom obrazloženju se navodi da ukoliko osobu ne zanima ono što sluša, njegove misli će odlutati u sanjarenje, što ozbiljno skreće pažnju sa predavanja. Nasuprot tome, jednostavna radnja kao što je žvrljanje je dovoljna da osoba ostane budna, pa samim tim i koncetrisana na ono što sluša.

Čak i kada crteži nemaju neko određeno značenje, žvrljanje predstavlja odličan način oslobađanja od stresa i negativnih emocija, a na osnovu linija i oblika koji nastaju tog trenutka može da se zaključi i kako se osoba koja žvrlja oseća.

Projekat "Žvrlj Art" je nastao spontano u Češkoj 2008. kada su studenti odlučili da na skoro svim fakultetima organizuju izložbe, na kojima su predstavili ono što žvrljaju na predavanjima onda kada im koncentracija popusti. Na taj način su svoju neobičnu kreativnost pokazali kolegama, profesorima i čitavom društvu. Potencijal ove ideje je prepoznao “Red Bull” koji je potom pokrenuo Doodle Art projekat u velikom broju zamalja, pre svega u Evropi, a zatim i u svetu.

Žvrljanje će ove godine obuhvatiti 40 država, a po prvi put u svojoj istoriji će kulminirati globalnom izložbom na kojoj će biti predstavljeni najbolji radovi iz celog sveta.

Svi naši studenti koji žele da podele svoj žvrljački talenat sa celim svetom, mogu da učestvuju na ovom takmičenju. Dovoljno je da svoj žvrlj rad, koji je nastao na papiru onda kada su misli ko zna gde odlutale, postave na sajt www.redbulldoodleart.com do 30. maja, kada će početi glasanje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru