Leto u znaku festivala

26 Jun 2013
250 pregleda

Letnji muzički festivali već godinama predstavljaju najznačajniju turističku ponudu Srbije, i odličnu zabavu za sve one koji leto provode u gradu. Podsećamo vas na predstojeće festivale koji obećavaju mnogo dobre muzike i zabave.

Leto u znaku festivala

Tamburica Fest

(Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad 28.-29. jun)

Sve ljubitelje tamburice za nekoliko dana očekuje svetkovina zvuka čuvenog vojvođanskog instrumenta. Festival je nastao u selu Deronje kod Odžaka, ali se od prošle godine održava i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ovaj lokalitet je sinonim za tamburicu, i u kafanama na Tvrđavi se i mimo festvala mogu čuti zvuci ovog instrumenta. U revijalnom delu nastupiće najveća legenda tamburice posle Janike Balaša, Zvonko Bogdan, a u takmičarskom delu 11 tamburaških orkestara iz regiona.

Gitarijada

(Zaječar 1.-3. jula)

Najstariji festival neafirmisanih rok bendova u Srbiji se ove godine održava 47. put. Gitarijada spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u regionu. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za Rock’n’roll, koji još od svog nastanka, kao planetarni fenomen, postaje univerzalno sredstvo komunikacije mladih i integralni segment savremene urbane kulture. Tokom višedecenijskog trajanja, Gitarijada je afirmisala mnoge domaće bendove, koji su na samom početku muzičke karijere, kao pobednici ili učesnici festivala, snimili svoja prva izdanja i dobili ogdovarajuću medijsku podršku.

Sumertime Jazz Festival

(Beograd, 7.jul)

Slavni američki pevač, gitarista i jedan od najvećih džez, fank i soul muzičara svih vremena Džordž Benson nastupiće 7. jula u Sava centru kao vodeća zvezda ovogodišnjeg „Summertime Jazz“ festivala, koji se tradicionalno održava svake godine krajem juna ili početkom jula. Novi Bensonov susret sa beogradskom publikom, prema najavi umetnika, sadržaće selekciju najvećih uspeha iz karijere duge više od pola veka, obeležene sa čak deset „Grammy“ nagrada i 35 solo albuma. Georgea Bensona publika širom sveta poznaje po velikim hitovima kao što su „Give Me The Night“, „On Broadway“, „Lady Love Me“, „Turn Your Love Around“, „In Your Eyes“ i brojnim drugim soul, fank i r’n’b numerama. Džez publika svakako izdvaja i njegova proslavljena izvođenja, sad već standarda, kao što su numere „Breezin“, „Affirmation“, „This Masquerade“ ili „Being With You“, ali i Bensonove albume sa velikanima Majlsom Dejvisom, Al Džarom, Četom Etkinsom, Kvinsi Džonsom i brojnim drugim priznatim muzičarima.

Exit

(Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad 10.-14.jula)

Jedan od najpoznatijih regionalnih muzičkih festivala, održava se ove godine 13. put. Iako je zbog problema sa finansiranjem opstanak Exita, kao i drugih muzičikih festivala u Srbiji, bio doveden u pitanje, čini se da nam se najveći vojvođanski festival vratio jači nego ikad. Novosadska publika dobija gratis uvod u festivalske dane 28. Juna sa besplatnim koncertom petostrukog Gremi dobitnika ,Cee Lo Greena, na Trgu Slobode. Festivalsku groznicu će dovesti do usijanja Bloc Party, Atoms for Peace, klubska ikona David Guetta, Fat Boy Slim, Snoop Lion, The Prodigy i neverovatni Nick Cave sa svojim bendom Bad Seeds.

Guča

(Dragačevo 5.-11. avgusta)

Dragačevski sabor trubača u Guči je u svetu jedinstveno takmičenje narodnih trubačkih orkestara i jedna od najznačajnijih manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva i kulturnog amaterizma u Srbiji. Održava se svake godine, u prvoj polovini avgusta (prvi Sabor je održan u porti crkve Sv. Arhangela Gavrila u Guči, 14. oktobra 1961. godine). Trubači iz cele Srbije se nadmeću za zvanja najboljih orkestara i solista u tri kategorije: pionirskoj, omladinskoj i seniorskoj. Kroz kvalifikaciona takmičenja po područjima istočne, zapadne, južne i centralne Srbije i Vojvodine prođe do stotine orkestara, a na finalne duvačke okršaje u Guču dođe ih oko četrdeset. Pobednička zvanja Dragačevskog sabora trubača otvaraju im put za nastupe u svetskim metropolama, na domaćim i stranim festivalima, muzičkim programima, televiziji, filmu, a njihovu pobedu pozdrave stotine hiljada ljubitelja zvuka trube i saborske atmosfere.

Belgrade Beer Fest

(Ušće, Beograd, 14.- 18. avgusta)

Belgrade Beer Fest je po prosečnoj poseti najveći pivski festival u jugoistočnoj Evropi. Za 5 dana koliko traje, Festival poseti preko 500.000 ljudi. Ovakvu posećenost Festival ima zahvaljujući svojim osnovnim principima – besplatnom ulazu, izuzetnom muzičkom programu i širokoj ponudi domaćih i inostranih pivskih brendova. Beogradska kulturna mreža koja je organizator festivala još uvek priprema listu učesnika, koja će bez sumnje biti tradicionalno dobra. Za deset godina postojanja oko 5.500.000 posetilaca moglo je da vidi više od 450 besplatnih muzičkih nastupa, degustira preko 90 brendova piva i učestvuje u brojnim društvenim kampanjama.

Nišville

(Niška tvrđava 15.-18. avgusta)

Britanski saksofonista, pevač i harizmatični šoumen Ray Gelato (1961) i njegov sastav “The Giants” nastupiće u glavnom programu na otvaranju ovogodišnjeg Nišville jazz festivala. Nastupiće Sergej Trifunović & Moondance Big Band, Deca Loših Muzičara, Teatar bend, Niccolo Faraci Quartet, i doajeni džeza poput Stjepka Guta, Ray Gelata, Kyla Eastwooda, Ron Kartera...

Festival uličnih svirača

(Novi Sad 5.-8. septembar)

Festival uličnih svirača je prvi put održan 2001. godine i od tada se organizuje redovno, svake godine u septembru, po istim usvojenim principima ulične umetnosti. Stari centar grada sa starinskim ulicama i trgovima, kao stvoren je za tu vrstu zabave, a punktovi sa programima neodoljivo privlače sve generacije. Festival okuplja muzičare, plesače, glumce, žonglere, akrobate, klovnove i ostale scenske umetnike iz celog sveta. Ove godine, nastupiće čak 18 renomiranih evropskih i svetskih umetničkih trupa, uz veliki broj domaćih izvođača, na 10 pozornica raspoređenih po ulicama i trgovima strogog centra grada.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru