Feliks Baumgartner skočio sa ivice svemira!

14 Oct 2012
Autor D.L.
232 pregleda

Nakon višednevnog odlaganja, zbog loših meteoroloških uslova, Feliks Baumgartner je danas, 14. oktobra 2012, skočio sa fantastičnih 39.068 km. Kada se već razmišljalo da se ceo događaj odloži za sledeću godinu, Feliks je rekao da nema nameru da čeka 2013. godinu jer tada planira nešto novo. Šta, nije hteo da otkrije.

U 17.30 časova po našem vremenu, balon sa helijumom je poneo kapsulu Red Bull Stratos-a sa jednim putnikom ka ivici svemira. Praćen budnim očima celog tima u Kontroli leta, i suznim očima zabrinute ali srećne majke (koja majka ne bi bila i zabrinta i srećna, ljubi ga majka) Feliks je u svojoj kapsuli pratio gomilu monitora koji su snimali sve promene u atmosferi i slali podatke kontrolnoj stanici. Ekipa Red Bull Stratos-a se nada da će ti podaci, koji su sada prvi put zabeleženi, pomoći u povećanju bezbednosti kasnijih letova, što aviona na komercijalnim letovima, što budućim letovima u svemir. Zbog toga je NASA i učestvovala u sponzorisanju projekta koji je koštao preko 100 miliona dolara.

Napetost je rasla kako se balon penjao sve više i više, dok nije dostigla vrhunac sa visinom od 16 km. Sa te visine više nema povratka, nazad se više nije moglo, i u slučaju neke nepredvidive poteškoće, Feliks bi morao da iskoči pre vremena. Srećom po Feliksa, njegovu ekipu sa bivšim rekorderom Džoom Kitindžerom na čelu, rodbinu i mnogobrojnu publiku u Rozvelu sve je proteklo u redu. Nakon 2 sata penjanja, balon se našao na željenoj visini, Feliks je mahnuo u kameru sa zadovoljnim osmehom na licu i krenuo sa pripremama za skok. Otvaranje vrata kapsule je proteklo u savršenom redu, izlazak na platformu, kratka pauza na njoj i pogled na Zemlju koja na toj visini nema ravan horizont, već se vidi blaga zakrivljenost. Šta li bi na ovo rekla Inkvizicija koja je oštro kašnjavala za ovakve jeretičke tvrdnje?

Nakon nekoliko nepredviđenih stvari, kašnjenja u proveri svih parametara za skok, zbog čega se balon popeo 2000 metara više od planiranog, došlo je do pitanja da li skočiti ili prekinuti sve i vratiti kapsulu automatskim ispuštanjem helijuma iz balona. Feliks je odlučno rekao da ide na skok, i nastavio sa pripremama. Podešavanje pritiska, temperature odela i kacige, gašenje svih programa u kapusli dok se polako spuštala na određenu visinu. I najzad, nakon 2 i po sata od poletanja, došao je trenutak odluke. Otvaranja vrata kapsule i Feliks je ustao sa sedišta i više ničim nije bio vezan za kapsulu. Trenutak odluke i korak u prazno, snimak koji će sigurno vrlo brzo biti najgledaniji na popularnim sajtovima za prezentaciju video materijala. Nil Armstrong, prilikom stupanja na tlo Meseca, je rekao ’’Mali korak za čoveka, a veliki za čovečanstvo’’ a piscu ovih redova kada je gledao ovu scenu pala je na pamet jedna druga rečenica iz crtanih filmova, ’’Pazi, prvi stepenik je veoma visok’’. Trenutak kada je svima stao dah i kada je pogled svih bio zalepljen na monitor koji je prikazivao ono što kamera na njegovom odelu. Jedan rekord je već oboren, najviši let balonom. Da li će uspeti i ostala 3, pitanje je koje se svima vrzmalo po glavi. Sem onog, hoće li preživeti, naravno.

''Volim vas sve'' rekao je Felix i skočio. Probijanje zvučnog zida, najkritičnijeg dela skoka, malo tumbanja u vazduhu, ali sve se završilo kako treba. Nakon 4 minuta i 19 sekundi slobodnog pada, Feliks je aktivirao prvi padobran koji je namenjen da ga uspori za otvaranja drugog sa kojim će sleteti bezbedno na zemlju. Dobili smo novog heroja našeg vremena, koji je obezbedio svoje mesto u istoriji čovečanstva. Na žalost, njegovu, nije uspeo da obori rekord Džoa Kitindžera u dužini slobodnog pada, ali ima vremena, ko zna šta će ''Ludi'' Austrijanac uraditi u narednim godinama. Bravo Felikse.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

3 komentara

 
Nataša, 14 Oct 2012

Dabome, sad ce ludi Austrijanac da skakuce sve dok ne obori rekord u duzini slobodnog pada, a Ameri ce i dalje to da finansiraju. Svaki skok po tricavih 100 milionceta dolara. "Skupljaju se podaci iz neistrazenih delova atmosfere". Sio mi ga Djura! Kad vec bacise tolike pare, sto ga nisu okitili sa 2-3 kamere, pa bar jedna da ne otkaze... Nista ja u ovo ne verujem! A ako i jeste skocio, verujem da bi istrazivanje samo balonom bilo jeftinije nego sa moronom koji resio da skoci jos malo pa sa Meseca. Mogli su neku kintu da posalju i Afrikancima, kad su im vec poslali ebolu i AIDS. Redakciji i autoru cestitke sto su prvi objavili clanak.

Odgovori
 
D.L., 14 Oct 2012

Hvala, hvala, a srce mi skakutalo kao bivšem padobrancu, pa sam malo gutao i premeštao slova. Od sad pišem recepte, tu nema greške :D

Odgovori
 
Čudni Zmaj, 15 Oct 2012

Ovo je bilo stručno i ekskluzivno, kao direktan prenos. Svaka čast!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru