Na Međunarodni dan mladih, prva medalja za Srbiju u atletici

14 Aug 2013
Autor Tea
153 pregleda

Na Međunarodni dan mladih, Ivana Španović je prošetala Moskvom sa medaljom, dok su se kod nas u Banji Koviljači političari razmetali frazama o „mladim ljudima koji su naša budućnost“.

Na Međunarodni dan mladih, prva medalja za Srbiju u atletici

Da je mladost naša budućnost dokazala je Ivana Španović, koja je baš na taj dan ostvarila istorijski uspeh za našu atletiku na prvenstvu sveta u Moskvi. Skokom od 6,82 metra, ona je ne samo postavila novi državni rekord i donela našoj zemlji bronzanu medalju, već je možda jedina na pravi način dala nadu mladima na njihov praznik.

Generalna skupština UN je 2000. godine odobrila preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu, da se 12. avgust proglasi Međunarodnim danom mladih. Centralna tema ove godine je bila „Mladi i migracije“, koja bi trebalo da podigne svest o mogućnostima i rizicima migracije, kao i da omogući razmenu znanja i informacija koje proizilaze iz istraživanja i analiza. Na sajtu UN je ukazano da je još 2010. godine u svetu bilo 27 miliona mladih koji su postali migranti.

Ovaj dan se kod nas obeležava od 2007. godine, sa ciljom da se razgovara o problemima i da se na njih ukaže državi. I ove godine su širom Srbije održane razne kulturne manifestacije, koncerti, sportska takmičenja, radionice i predavanja: Krovna organizacija mladih Srbije organizovala je konferenciju za novinare "Dan mladih - imamo li šta da slavimo", na platou Milana Mladenovića u Beogradu održan je koncert dečijih bendova na kome su svoje muzičko umeće pokazali polaznici "Male škole rokenrola", u Subotici je pod sloganom "Tvoje reči oblikuju svet" održano više različitih programa, "Osmisli svoj dan" glasila je poruka mladima iz Čačka, a centralna manifestacija je održana u Banji Koviljači pod sloganom „Aktiviraj se i ti“.

U zemlji u kojoj živi 780.000 nezaposlenih, od kojih je 220.000 onih koji su mlađi od 30 godina, umesto da proslavljaju mladi su i ovaj dan proveli suočavajući se sa problemima. Nedostatak posla kao i prilike za napredovanje su razlozi zbog kojih oni ni danas ne mogu da planiraju svoju budućnost. Suočeni sa apatijom i nemogućnošću da se osamostale, zasnuju sopstvenu porodicu i nešto promene, oni razmišljaju o tome da napuste našu državu i pronađu neki bolji život u inostranstvu.

Po povratku iz Moskve, Španovićeva je o samom trenutku njenog velikog uspeha izjavila: "Kada sam skočila u petoj seriji samo sam se pokrila po glavi, nisam mogla da verujem šta se dešava. Ne mogu da opišem koliko sam ponosna".

Podsetivši se stare izreke "ako gajimo mladost, budućnosti ne treba da se plašimo", vreme je da se svi koji su odgovorni za nezaposlenost i beznadežan položaj mladih kod nas - pokriju po glavi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru