Životinje alkosi i narkosi

15 Aug 2012
Autor V.B.
465 pregleda

Mislili ste da samo ljudska vrsta poseže za opijatima? E, pa… nije točno. Mnoge životinjske vrste sklone su drogiranju i opijanju.

Životinje alkosi i narkosi

Prema studiji koju je provelo Američko Ministarstvo za Poljoprivredu konji koji se hrane na pašnjacima određenih područja SAD-a i Australije boluju od depresije, gubitka težine i nestabilnog ponašanja. Krivac tome je takozvana „luda trava“ kojoj je glavni sastojak toksin Swainsonine.

Amanita muscaria – Muhara je gljiva koja je otrovna za ljude, no ne i za sobove iz istočnog dijela Europe koji posebno vole ovu vrstu gljiva. Sibirski starosjedioci hranili bi sobove muharama te nakon toga pili njihov urin da bi osjetili dejstvo halucinogena a da ujedno ne bi bilo opasno po njihov život.

Banisteriopsis caapi- ayahuasca, nalazi se u prašumama Južne Amerike. Šamani zapadne Arizone koriste ovu biljku u svojim vjerskim ili obredima ozdravljenja. Njezin korijen sadrži vrlo snažan sastojak maoi koji uzrokuje halucinacije ali isto tako i pojačava životinjska osjetila. Neki znanstvenici vjeruju da su ljudi naučili kako koristiti korijen promatranjem jaguara.

Za slonove se vjerovalo da se opijaju prezrelim plodovima drveta marula , no prava istina je da su alkoholičarske navike stekli upravo od ljudi.

Mufloni pak stružu lišaj koji u sebi također sadrži halucinogen, a može se naći samo u divljinama nacionalnog parka Rocky Mountain. Iako je vrlo opasno doći do lišaja i mada ne sadrži nikakve hranjive vrijednosti, mufloni će prijeći velike udaljenosti i riskirati život da bi ga se domogle. Nakon konzumacije djeluju kao da su bolesni ili malo ludi.

Pčelama je nervni sustav veoma sličan ljudskom i upravo zbog toga nerijetko se na njima vrše istraživanja. Naime, opijanjem pčela ustanovljava se učinak trovanja alkoholom. Znanstvenici su primijetili da su pijane pčele manje sklone letu, manje je vjerojatno da će se društveno angažirati i sklonije su slučajnim napadajima nasilja. Neke pčele se toliko napiju da doslovno ne mogu ništa raditi, osim da leže na leđima s nogama u zraku.

Pojedine vrste stonoga štrcaju otrovne tvari koje u sebi sadržavaju halucinogen. Kapucinski majmuni iz Južne Amerike i lemuri na Madagaskaru hvataju ovu vrstu stonoga te je kotrljaju dok ona izbacuje otrov kojim se poslije mažu radi obrane od parazita, a ujedno uživaju i u halucinacijama koje otrov izaziva. Međutim, stonogin otrov sadrži i cijanid koji je u pravilu smrtonosan. Stoga se kapucini okupljaju u grupe i razmijenjuju izbačeni otrov.

Tasmanijska premijerka je jednom prilikom izjavila: „Imamo problem jer Valabiji ulaze na polja maka, oduzimaju se kao zmajevi i skaču uokolo u krugovima.” Inače, Tasmanija je zemlja koja je najveći proizvođač opijuma za farmaceutsku industriju. Valabiji, u nedostatku hrane nerijetko upadaju u polja makova i preživljavaju hraneći se tim biljkama.

I, najžešći nad svim životinjama alkosima su vervet majmuni koji su poznati po svom bezobraznom ispijanju koktela od turista na plažama karipskog otoka St. Kitts. Njihove alkoholne navike su slične ljudskima. Većina pije u umjerenim količinama, oko 12 posto pije jako, pet posto pije previše, a mala skupina odbacuje alkohol. Maloljetni majmuni također imaju tendenciju da piju više od odraslih.

Joj, joj… ta današnja omladina!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

4 komentara

 
Milica, 15 Aug 2012

Pa ne verujem :) Najbolji je snimak "dan posle" gde se drze za glavu. Mukice :) A i slonovi su smeh. Posteno sam se nasmejala. Doduse, pijani majmuni me podsecaju na neke persone iz bliske okoline, koje nisu tako simpaticne.

Odgovori
 
Zaratustra, 15 Aug 2012

Hahahahhahaaa, sjajno, pa baš su nevaljali i slatki :))))

Odgovori
 
Mina, 15 Aug 2012

Nađoh upravo video gde se ne samo slonovi nego i ostale životinje napijaju marulom. Po rečima komentatora, prezrela marula puna šećera otpadne sa drveća u ogromnim količinama, životinje se goste, i nakon pola sata nastupa pravo pijanstvo, izazvano vrenjem prezrele marule u njihovim stomacima. Urnebesno su smešni: http://youtu.be/D5E5TjkDvU0

Odgovori
 
Sandra, 15 Aug 2012

Mina, isti taj video je postavljen. 2 klipa idu jedan za drugim

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru