Neobičnoj vrsti lemura preti izumiranje

31 Jul 2012
Autor S*N*
443 pregleda

Vrsta lemura aj-aja je jedno najneobičnije biće na svetu. Izgled mu je kao da je složen od nekoliko životinja. Podseća na mačku sa licem tvora ili lasice a ušima na šišmiša koje su ekstremno velike. Oči su mu prodorne, velike i zelene.

Neobičnoj vrsti lemura preti izumiranje

Sekutići mu rastu do kraja života i ima veoma dugačke srednje prste na prednjim šapama koje uvlači u pukotine drveta u potrazi za hranom. Kada čuju insekte pod korom drveta upotrebe svoje prste kako bi ih izvadili i pojeli.

Zbog svog čudnog izgleda aj-aja je dospeo na listu ugroženih vrsta. Na Madagaskaru, gde i žive ove životinje, domorodačko stanovništvo veruje da one donose nesreću i ubijaju ih kada ih vide. Neverovatno je ali istinito da će ljudi zbog sujeverja ugroziti ovu retku vrstu primata.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Zaratustra, 01 Aug 2012

Pobogu!! Pa šta radi Međunarodna organizacija za zaštitu životinja!? Spava zimskim snom u sred leta?!?

Odgovori
 
S*N*, 02 Aug 2012

Ma strašno! Meni su baš slatki :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru