Bijeli (albino) paun

16 Aug 2012
Autor V.B.
3204 pregleda

Punovi su rod ptica koji se dijeli na dvije vrste: indijski (pavo cristatus) i zeleni paun (pavo muticus). Mužjaci i ženke se uveliko razlikuju i po boji i po samoj konstituciji.

Mužjak pauna ima sjajno plavo tijelo i ogroman rep s mnoštvom raznobojnog perja, dužine i preko 3 metra. U samom repu nalazi se oko 150 dugih pera na čijim su krajevima šare u obliku oka. Ženka je pak smeđo bijele boje s kratkim repom . Za vrijeme udvaranja mužjak koristi svoj veoma prepoznatljiv zov i otvara lepezasti rep te trese njime, pri čemu šušti. Ženka liježe 6 do 8 jaja u gnijezdima koje gradi na tlu i sjedi na njima 28 dana. Brine se o mladuncima 7-9 tjedana i za to vrijeme uči ih kako naći hranu. Mladunci oko treće godine starosti dostignu punu zrelost a rep nastavlja rasti još slijedeće dvije do tri godine. Iako će mužjaci glasno kliktati, širiti svoj rep u lepezu i plesati uglavnom u vrijeme parenja, pred ženkama, novija su istraživanja pokazala da veličanstvena predstava više impresionira konkurentske mužjake nego potencijalne družice.

Paunovi su šumske ptice i gnijezde se na tlu. Svežderi su, a jelovnik im se uglavnom sastoji od dijelova biljaka, latica, sjemenki, kukaca, vodozemaca i gmazova.

Stanište indijskog pauna je Indijski potkontinent, gdje je on nacionalna ptica a simbolizira dobronamjernost, strpljenje, samilost i znanje. Iako još uvijek nisu na popisu ugroženih životinja, lov i izvoz njihova perja u Indiji je strogo zabranjen. Broj paunova u toj je zemlji od oslobođenja 1947. do danas prepolovljen, što zbog nestajanja staništa, što zbog izlova. Zeleni paun živi u Burmi i na indonezijskom otoku Javi.Za bijelog pauna se smatra da je albino, što zapravo znači bez pigmenta. Međutim, ova vrsta dobija se selektivnim uzgojem  kojim se postiže takozvani leucizam , odnosno manjak svih pigmenata, ne samo melanina. Kako u prirodi izgleda ova prekrasna ptica, nalik na živu čipku, pogledajte u priloženom video klipu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru