Resavska pećina

07 Dec 2012
1358 pregleda

Resavska pećina, jedna od najlepših i najstarijih istraženih pećina u Srbiji, nalazi se na krečnjačkom brdu Babina glava, 20km od Despotovca. Otkrivena je 1962. godine i punih 10 godina je trajao rad na njenom istraživanju i uređenju za posetioce, od strane novosadskih speleologa na čelu sa dr Jovanom Petrovićem. Pećina je otvorena za posetioce 1972.godine.

Resavska pećina

Resavska lepotica je duga 4,5km. Detaljno je istraženo 2830m, a oko 800m je uređeno za posetioce. Ulaz se nalazi na 485 metara nadmorske visine a spiralno stepenište vodi kroz dva nivoa pećine, 80m u dubinu. Stara je oko 80 miliona godina a starost veličanstvenog nakita koji je ukrašava procenjuje se na 45 miliona godina. Procenjuje se da je njeno stvaranje započelo pre ledenog doba, hemijskim i mehanickim radom ponornice u krečnjačkoj geološkoj podlozi. Njena unutrašnjost je bogata mnogobrojnim dvoranama, galerijama, kanalima, stubovima, draperijama, okamenjenim vodopadima, stalaktitima i stalagmitima.

Nakit se formira rastvaranjem kalcijum karbonata. Javlja se u crvenoj, žutoj i beloj boji, u zavisnosti kroz koji mineral prolazi voda. Najrasprostranjenija je crvena boja koja potiče od oksida gvožđa, žuta od primesa gline a bela od kalcijuma.

Gornja galerija se sastoji od četiri dvorane. Prva je Dvorana sraslih stubova ili Kolonada, nazvana po žućkastim kalcitnim stubovima koji sežu od poda do tavanice. Sledeća je dvorana Košnica u kojoj se sa leve strane nalaze tri stalagmita nalik na košnice. Treća dvorana pod imenom Suvi kanjon je najsuvlji deo pećine i nije bogata nakitom jer je tavanica od brecastog mermera koji ne propušta vodu. Četvrta dvorana nosi naziv Predvorje istorije. U njoj je pronađen alat praistorijskog čoveka, vrhovi koplja, kamena sekira, ognjište i lobanja polarne lisice. U Kristalnoj dvorani se nalazi nakit sa imenima Stopalo slona, Obešeno jagnje i deo dvorane koji podseća zatvor, čije su rešetke od stalaktita i stalagmita.

Odavde se spralnim stepenicama stiže do najlepše, nakitom najbogatije i vrlo akustične Koncertne dvorane ili Dvorane kipova u čijem se centru nalazi stub visok 20 a širok 13m i on predstavlja najatraktivniji deo pećine. Još jedna atrakcija je stub Majka sa detetom, visok 12m, sazdan od crvenog kristala. I tu se priroda poigrala i bacila malo čarolije i lica majke i deteta napravila od belog kristala. Peta i šesta, Bobanova dvorana su odvojene zidom pod imenom Ćele kula koji podseća na oblike ljudskih lobanja. Šestu i sedmu dvoranu spaja galerija zvana Menza, koju krasi vodopad od belog kristala. Iz nje se ulazi u Koralni kanal a odatle u Blatnu dvoranu u kojoj se nalaze jedan stalaktit i jedan stalagmit koji rastu jedan prema drugome, romantično nazvani Ljubavna čežnja ili Ljubavni sastanak kroz hiljadu godina, jer se procenjuje da toliko vremena treba da prođe do njihovog spajanja.

Ispod Koncertne dvorane se nalazi se treći nivo pećine koji je još uvek zatvoren za posetioce i u kome je još aktivna ponornica. Pećina je mestimično obrasla mahovinom i lišajevima, od svetlosti reflektora, a slepih miševa ima već na samom ulazu. Nikako ne propustite priliku da obiđete ovu lepoticu među pećinama i obavezno ponesite jakne čak i ako se po najvećim žegama uputite u u njen obilazak, jer temperatura ni tada ne prelazi 7 stepeni.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Kiki, 07 Dec 2012

Prelepa pecina, bila sam 2 puta i preporucujem svima koji nisu bili da obavezno odu i vide ovu lepotu

Odgovori
 
mirjana, 07 Dec 2012

Stvarno nekad nismo svesni kakve se lepote nalaze u našoj neposrednoj blizini. Fotografije u 360° su sjajne!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru