Waialeale, planina koja plače

30 Jun 2013
Autor Mirjana
1048 pregleda

Planina Waialeale (Wai'ale'ale) je deo vulkanskog kratera, i druga najviša tačka na ostrvu Kauai na havajskim ostrvima. Na lokalnom jeziku, ime ove planine znači „voda koja žubori” ili „voda koja se preliva”.

Waialeale, planina koja plače

Sa godišnjim nivoom padavina koji iznosi više od 11,500 mm, ovaj region je jedan od najvlažnijih na svetu. Kišnica nalazi put niz mnoge useke u brdu visokom 5,148 metara, i stvara jedinstvenu i drljivu scenografiju, gde izgleda kao niz planinu teku suze.

Ova prirodna lepota je pažljivo skrivena, jer je zbog velike strmosti useku gotovo nemoguće prići. Waialeale je pokrivena visokim drvećem i gustim rastinjem punim paprati, pa su retke pešačke staze uglavnom puste. Jedini način da uživo vidite planinu koja plače je iz helikoptera, i to samo ako imate sreće, jer je predeo često obavijen oblacima.

Kauai je najsevernije od velikih ostrva Havaja i izložen je frontalnim sistemima koji donose kišu u zimskom periodu. Konusni oblik planine Waialeale čini je izloženom kišnim vetrovima, a njene strmine utiču da se vlažan vazduh brzo podigne na visinu i izbaci veliku količinu kiše na jedno mesto. Bogato rastinje leti uspeva da se izbori sa tolikom količinom vode, ali se u jesen i zimu javlja ovaj fenomen, kada izgleda kao da planina plače.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru