Čudesni svet letećih riba

10 Sep 2013
Autor Mirjana
1702 pregleda

Jednoj zanimljivoj porodici riba priroda je darovala sposobnost da ispilvaju iz vode i pomoću ispruženog grudnog peraja klize po površini i više od 400 metara. Pripadaju vrsti Exocoetidae, a u svakodnevnom jeziku se jednostavno zovu - leteće ribe.

Čudesni svet letećih riba

Oblik njihovog tela podseća na torpedo, što im pomaže da podvodno steknu dovoljno veliku brzinu da probiju površinu vode, a njihova peraja nalik krilima ih podižu i omogućavaju da lete. Obično, njihovo kretanje po površini iznosi 50-200 metara. Poseban kuriozitet predstavljaju vrste koje pored velikih grudnih imaju i odlično razvijen par karličnih peraja. Ove ribe se nazivaju četvorokrilne leteće ribe, i imaju sposobnost da iznad površine vode lete i preko 400 metara, što je više nego što može jedrilica sa dva jedra. Manevarske sposobnosti ovih riba su takođe mnogo bolje.

Da bi se izdigle iznad površine vode, leteće ribe pomeraju rep oko 70 puta u sekundi. Potom šire svoja grudna peraja i usmeravaju ih uvis. Ovim perajima i repom se kasnije odbijaju od površine vode i produžavaju svoj let, kreirajući pri tome fascinantne piruete. Instinktivno prate morske struje i povoljne vetrove, pa je njihova aktivnost u vreme pogodnih vremenskih uslova izuzetno povišena. Jednostavno, uživaju da se igraju.

Smatra se da su leteće ribe nastale evolucijom, kao rezultat prirodne borbe za očuvanje života riba pred najezdom predatora. Prirodno stanište su im tople tropske i subtropske vode. Njihovi prirodni neprijatelji su skuša, tuna, sabljarka i druge veće ribe. Nažalost, njihov nadvodni ples ih ne spasava od najvećeg predatora - čoveka. Komercijalno ih love za ljudsku ishranu u Japanu, Vijetnamu, Kini i na Karibima, gde su veoma cenjen delikates. Opstanak ove vrste nije doveden u pitanje samo nekontrolisanim ribolovom, već i zbog zagađenja voda na šta su naročito osetljive. Problem zagađenja je sada najzastupljeniji u vodama Barbadosa, koji je nekad bio poznat kao „zemlja leteće ribe”.

izvor: EOL, National Geographic

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru