Morska lasta ili plavi zmaj

04 Dec 2013
1930 pregleda

Morska lasta, plavi anđeo ili plavi zmaj (Glaucus atlanticus) je vrsta morskog puža iz porodice Glaucidae. Naseljava umerena i tropska mora i okeane. Može se naći duž istočne i južne obale Afrike, istočne obale Australije i Mozambika, kao i u vodama Evrope.

Morska lasta ili plavi zmaj

Morska lasta se prilagodila životu na površini mora. Pored svog neobičnog izgleda ima i neobičan način kretanja. Zahvaljujući komori koja je punjena gasom , a koja se nalazi u stomaku, ovaj mekušac pluta na površini vode okrenut leđima na dole. Zbog plave boje na stomaku i srebrnaste boje na leđima, gotovo da je nevidljiv i iz morskih dubina i iz vazduha, što ga štiti od drugih predatora. Kada je na kopnu, morski zmaj se sklupča u malu lopticu i ponovo se raširi tek kada uđe u vodu.

Po svojoj formi ovaj morski puž golać pravo je malo umetničko delo prirode. Telo mu je vretenasto, lepe plave i srebrnasto sive boje. Odrasla jedinka može da naraste do 3cm i hrani se drugim mekušcima od kojih su neki veoma otrovni kao na primer meduza Portugalska krstarica. Ne samo da im otrov ne škodi, već ga akumuliraju u posebnim vrećicama u svom telu i kasnije mogu da ga koriste u samoodbrani. Upravo zbog toga se mnogi više plaše plavog zmaja nego samih otrovnih meduza.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru