Zašto muškarci spavaju nakon seksa?

22 Aug 2012
Autor V.B.
540 pregleda

Ovo je vječno pitanje koje velik broj žena postavlja svom partneru. Po završetku seksualnog čina one bi se mazile, pričale, ljubile, grlile, one bi pažnju…a umjesto toga, što dobiju? Dva puta maz-maz, cmok i zzzzzz. E onda su one nesretne, osjećaju se nevoljenima, uskraćenima i neshvaćenima.

Drage dame, istraživanja su dokazala da se muški mozak - točnije cerebralni korteks (koji inače služi za razmišljanje) nakon seksa isključuje. Nakon njegova isključenja aktivira se drugi dio mozga koji ostalim dijelovima "naređuje" da se deaktiviraju od seksualne želje. U čitavu priču se još umiješaju i oksitocin i serotonin čijim se ispuštanjem san mnogo brže inducira.

Neuroznanstvenik Serge Stoleru, iz centra za medicinska istraživanja u INSERM-u (Institut National de la Santé et de la Recherche Médical), dao je jasnu definiciju:

"Ovi eksperimenti pokazuju nam što se točno događa u mozgu tijekom orgazma. Muškarci, pokazalo se, nakon toga obično imaju period 'reloadanja' u kojem se, dok traje, jednostavno ne mogu uzbuditi. Kod žena je to drukčije, one nemaju taj period i često zamjeraju svojim muškim polovicama što spavaju nakon akcije u spavaćoj sobi. No, to je kod muškaraca normalan postkoitalni proces"

Osim toga, novija istraživanja mogla bi uvelike promijeniti stav žena prema njihovim „spavačima“. Naime, tvrdnja je slijedeća: Mogli bismo reći da što prije naš partner zaspi nakon seksa, to je opušteniji i želi dublji odnos“ (kaže doktor Daniel Kruger, voditelj studije koja je provedena na 500 anonimnih volontera).

Što bi ovo trebalo značiti?- zasigurno se pitate. Kao laik, mogu reći samo da postoje dva izbora:

- Ili ćete prihvatiti znanstvenu priču o „ljubavnom koktelu hormona“ kojega muškarci ispuštaju tokom seksualnog čina i time „produbljuju“ bliskost, pa ćete mu još i pripomoći da slađe spava.

- Ili ipak nećete odustati od vlastitih htijenja i potreba, te ćete ustrajati na svojoj dozi nježnosti.

Pitam se šta s onih 48 posto na 10.000 ispitanih muškaraca koji zaspu u toku seksualnog čina. Da li je kod njih taj „ljubavni koktel“ na speed-u pa ne mogu čak ni kraj dočekati?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Tagovi članka

Kategorije

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Štef, 23 Aug 2012

Zaspimo zato što mi nešto i radimo tokom tog cijelog procesa. Sasvim je normalno da nam treba odmor. Da ste malo aktivnije, možda bi stvari bile drugačije.

Odgovori
 
Barica, 23 Aug 2012

Je, je Štef...ko da kopate kanale pa se izmorite. Šta misliš da nema muškaraca koji stave rukice ispod glave pa čekaju akciju?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru