Šta Francuskinje mogu da nas nauče o seksu i ljubavi

23 Aug 2013
Autor Voxxx
1959 pregleda

Ako je istina da je Pariz najromantičniji grad na svetu onda se podrazumeva i da Francuzi znaju mnogo o seksu i ljubavi. Ovog leta, francuska autorka Sophie Fontanel je objavila da je bila 12 godina bez seksa. U svojoj knjizi "Umetnost solo spavanja" (The Art of Sleeping Alone), koju je New York Times opisao kao "vrlo francusku", opisala je šta je naučila o seksu i senzualnosti za to vreme.

Šta Francuskinje mogu da nas nauče o seksu i ljubavi

U postu za Slejt magazin, Hana Rosin je objasnila kako iskustva Sophine Fontanel i njene knjige ističu razlike o stavovima o seksu u Francuskoj i Americi. Šta je to različito u seksualnom životu žena u Frncuskoj u odnosu na Ameriku? Koji su to kulturni faktori koji ih oblikuju i koje lekcije možemo naučiti iz toga? Drugačije ne mora biti i bolje, ali mislimo da se ipak može nešto naučiti o tome kako francuskinje praktikuju "art de l'amour". Evo 7 stvari koje nas one mogu naučiti.

1. Nije sve u "dugačkom ooooooooh"

2012. godine, psihijatar i seksolog Philippe Brenot objavio je 300 strana izveštaja o seksualnosti Francuskinja pod nazivom "Les Femmes, Le Sexe Et L’amour". Brenot je anketirao 3404 heteroseksualnih žena starosti 15-80 godina koje su u braku ili u vanbračnoj zajednici i koje žive sa svojim partnerom. 74% ispitanica tvrdilo je da nisu imale problema u imanju želje za seks i doživljavanju užitka, ali samo 16% njih je odgovorilo da su uvek imale orgazam. Ovi rezultati nam nagoveštavaju da većini Francuskinja seks pruža zadovoljstvo bez obzira da li dožive orgazam ili ne. Možda je zaista sva draž u putovanju, a ne stizanju do odredišta.

2. Nema potrebe za "usporavanjem" sa godinama

Prema podacima iz 2008. godine, 90% Francuskinja starijih od 50 godina seksualno je aktivno, u poređenju sa samo 60% američkih žena. Istraživanja pokazuju da žene u 50-im godinama uživaju u seksu kao i dvadesetogodišnjakinje. Žene, pa šta čekate?

3. Flertovanje je životni stil i nema uvek veze sa seksom

U knjizi "La Seduction: How The French Play The Game of Life", Elaine Sciolino je objasnila kako je zavođenje ključni element francuske kulture. Ali zavođenje verovatno nema isto značenje za Francuze i za nas ostale. "Zavođenje je razgovor" rekla je Elaine Sciolino u intervjuu 2011. godine. "To može biti razgovor mirisa, razgovor gledanja. Može biti razgovor govora, ili recimo razgovor dvojice diplomata. To je u osnovi ostvarivanje kontakta sa drugom osobom i razgovor o tome šta vam je zajedničko. Potom otkrivanje zajedničkih interesovanja i razvijanje istih."

4. Umetnost dugačke veze

2001. godine John Gagnon i Alain Giami objavili su članak u kome su poredili seksualnost između Francuskinja i Amerikanki. Njihovi nalazi su pokazali da su Francuskinje upražnjavale seks češće od Amerikanki i da su više bile u dugoj monogamnoj vezi. U junu 2003. godine u jednom intervjuu, Giami je tvrdio da se glavna razlika između Francuskinja i Amerikanki može sažeti na sledeći način: "Francuskinje su maratonke, a Amerikanke su sprinterke." Ponekad je ipak lepše kad se uspori malo.

5. Brak nije sve niti je kraj svega

Studija Gagnona i Giamija je pokazala da su Francuskinje više za vanbračnu zajednicu nego za brak. Giami je izjavio da su Francuskinje najčešće u predbračnom zajedničkom životu, vanbračnom zajedničkom životu i čak i u dugoročnoj vezi u kojoj ne žive zajedno sa partnerom. Šta nam to govori? Francuskinje mnogo manje razmišljaju o braku kao sledećem prirodnom koraku u vezi. "Brak nije jedini iskren i odgovaran način vezivanja" izjavio je Giami.

6. Održavanje male distance može biti vrlo seksi

U intervjuu za Forbs, Elaine Sciolino je odala jedan savet koji je dobila od francuske glumice i pevačice Arielle Dombasle: "Nemoj nikada hodati gola pred svojim ljubavnikom". Dok smo mi ličnog mišljenja da je osećaj prijatnosti u sopstvenoj koži bez odeće i bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo nešto fantastično, postoji ipak nešto što Francuskinje bolje znaju. "Sve je u oblačenju i svlačenju, tajnosti, skrivanju i otkrivanju", objasnila je Sciolino.

7. Lepo je biti ta koja pravi poteze

Prema studijama o seksualnosti u Francuskoj, Francuskinje postaju sve agresivnije u svojim seksualnim navikama. Francuski magazin Le Nouvel Observateur je objavio: "Stara dobra dihotomija ili podvojenost (žene su nekad strpljivo čekale povratak ratnika i lovca na ulazu svoje pećine) je u velikoj nevolji. Drago nam je da vidimo da taj stereotip polako nestaje. Ako žena želi da inicira nešto seksualno, treba da uradi to."

Da li su Srpkinje bliže Francuskinjama ili Amerikankama? Na žalost ne postoji takva studija koja bi nam to odgovorila, ali mišljenja smo da su naše žene negde između. Šta Vi mislite o tome?

ΜΕΔΙΑΣ anketa: Na osnovu gorenavedenog, mišljenja sam da su Srpkinje:

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru