Zadarska riva svake noći šalje pozdrav Suncu

12 Feb 2015
423 pregleda

Slavni Alfred Hičkok je tvrdio da je najlepši zalazak sunca video na zadarskoj rivi, u delu gde se seku Istarska obala i Obala kralja Petra Krešimira IV. Od 2008. godine, sa ovog mesta Zadar jedinstvenom umetničkom instalacijom šalje pozdrav Suncu.

Zadarska riva svake noći šalje pozdrav Suncu

Instalacija arhitekte Nikole Bašića, tvorca čuvenih Morskih orgulja koje takođe krase zadarsku rivu, sastoji se od 300 staklenih ploča postavljenih u krugu prečnika 22 metra. Centralnu instalaciju, koja predstavlja Sunce, okružuju planete sunčevog sistema. Pod staklenim panelima smešteni su solarni moduli koji danju apsorbuju energiju i predstavljaju simboličnu vezu naše planete sa sunčevom svetlošću.

Hromirani prsten koji obavija panele ukrašen je imenima zadarskih svetaca i datumima na koje se slave. Takođe, tu su prikazane deklinacije Sunca severno i južno od ekvatora, visina na kojoj se Sunce nalazi na dan na koji se svetac slavi i trajanje dana. Ovaj večiti kalendar je delo profesora Maksima Klarina koji je odgovoran i za program aktivnosti instalacije.

Kako Sunce zađe, uključuju se paneli koji započinju čarobnu igru svetlosti akumulirane tokom dana. Instalacija „Pozdrav Suncu” je programirana za narednih 50 godina.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru