Una Saga Serbica „Igre i zvuci Balkana”

29 Aug 2014
Autor Tea
430 pregleda

Neko ko je u kulturnom stvaralaštvu Srbije uspeo da spoji nespojivo, kroz ples baziran na modernizaciji izvornih igara, etno muzike i vizuelne estetike, kao i da na najbolji način predstavi tradiciju i kulturno nasleđe Balkana, kroz muzičko-vizuelni spektakl za pamćenje, je plesna trupa Una Saga Serbica.

Una Saga Serbica „Igre i zvuci Balkana”

Držeći se izuzetno krutih pravila u očuvanju našeg folklora, koja podrazumevaju da čak i na dečijem takmičenju nastup mora da se održi pod punim belim svetlima i bez ikakve inovacije, folklor je pretio da postane deo naše kulturne baštine koju svi poštuju ali nerado posećuju.

Ovu skrupulu je vizuelnom estetikom i modernizacijom izvornih igara i etno muzike, potpuno srušila plesna grupa Una Saga Serbica. Shvativši potrebu da se izađe iz klišea, a pri tom ostane dosledan tradiciji po kojoj se kolo igra kao grupna narodna igra u kojoj se pleše u zamišljenom krugu, ovaj autorski tim je osmislio spektakl koji predstavlja pandam proslavljenim ansamblima poput irskog „Riverdensa”, gruzijske „Legende” i turske „Anatolijske vatre”.

Projekat "Igre i zvuci Balkana" je spojio ono što se smatralo nespojivim, izvorni folklorni ples i tradicionalnu etno muziku balkanskih naroda sa trodiomenzionalnim animacijama i vizuelnim efektima koji prate baletsko-akrobatski koreografski pristup, čime je učinjena ozbiljna promocija naše folklorne baštine.

Autorsku ekipu u sastavu: reditelj Boško Đorđević, kompozitor Slobodan Marković, kostimograf Irena Belojica, koreografi Ana Krstić, Elena i Nebojša Gromilić i Mirko Knežević, okupio je koreograf Svetozar Krstić, direktor KUD ”Frula”, kako bi mu pomogli da ostvari ideju o kojoj je maštao proteklih 15 godina.

Urbani zvuk prepoznatljivih narodnih melodija sa autentičnim neparnim ritmovima, uz vizuelnu impresiju pomognutu 3d mapiranim kulisama i stilizovanim kostimima na kojima blistaju svetlosne diode, preko folklornih koraka isprepletanih elementima klasičnog baleta i akrobatike, pod snažnom umetničkom palicom Đorđevića, dovelo je do spektakla koji je otvorio novu dimenziju tradicionalnih narodnih plesova sa Balkana.

Ansambl od 44 plesača čine baletski igrači škole “Lujo Davičo” koji su odlično savladali tehniku folklora, i igrači odabrani iz raznih KUD-ova koji su napornim radom ovladali elementima klasičnog baleta. Važan doprinos su kao solisti pružili prvaci nacionalnog baleta: Bojana Žegarac, Sanja Ninković, Milan Rus i Igor Pastor, učinivši da ceo ovaj projekat publiku ostavi bez daha.

Nastao sa ciljem da oživi, neguje i promoviše autentično nasleđe narodnih igara, “Igre i zvuci Balkana” su u novom, modernom svetlu predstavili naše izvorno nasleđe na način koji neguje lepotu umetnosti kao trajnu vrednost u domenu naše kulture.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru