Srpsko selo Lece među metropolama koje slave jubilej „super osmice”

10 Oct 2015
485 pregleda

Čuvene Super 8mm kamere slave svoj 50. rođendan. Zaljubljenici u ove uređaje, koje je iz masovne upotrebe potisnula digitalna tehnologija, uskoro će u sklopu proslave Global Super8 Day 2015 obeležiti jubilej na 5 kontinenata, u preko 70 gradova.

Srpsko selo Lece među metropolama koje slave jubilej „super osmice”

Iako je od 2010. godine gotovo potpuno izostavljena iz profesionalne upotrebe u filmskoj industriji, čuvenu „super osmicu” i dalje koristi kreativna zajednica koja ne želi da odustane od ovog formata. U poslednjih nekoliko godina zapažen je značajan trend rasta umetničkog kvaliteta Super 8 radova, lišen kontaminacije komercijalnim težnjama i prilagođavanja masovnom ukusu. Upravo u tome leži značaj manifestacije Global Super8 Day-a, gde je lokalnim organizatorima data velika sloboda u načinu obeležavanja jubileja i prezentacije Super 8 radova.

Global Super8 Day 2015 se održava 24. oktobra 2015. godine, a među svetskim metropolama poput Seula, Graca, Nice, Amsterdama, Ženeve, Ciriha, Meksiko Sitija, Los Anđelesa, Montevidea, Bunos Airesa i destina drugih, našlo se i naše rudarsko selo Lece u podnožju planine Radan. Jedini zaštitni znak ovog sela do sada je bio rudnik Lece, gde tragovi kopanja rude srebra, alumijuma, cinka, olova i zlata datiraju još iz doba Rimljana. Simbolika ovog događaja je i u tome sto se bas iz rudnika Lece iskopava srebro, koje je kljucna komponenta filmske trake.

Ove godine, organizacija Balkan Art je postavila Lece na svetsku mapu Global Super8 Day-a. Rođendan „super osmice” će biti organizovan u prostorijama đačke kuhinje, a program će obuhvatati prezentacije, izložbu opreme za filmski format Super 8, skrining starih Super 8 filmova i mini festival „Balkan Art Super 8”. Organizatori će prihvatati radove do 15. oktobra, a možete ih kontaktirati preko fejsbuk stranice Balkan Art-a.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru