WordPress ili Joomla, šekspirovska dilema

04 Sep 2013
Autor Voxxx
1458 pregleda

Ekspanzijom interneta došlo je i do ekspanzije broja sajtova, samim tim i većom potrebom za softverom za management sajtova, takozvanim CMS (Content Management System). Od pregršt CMS-ova iskristalisala su se dva - WordPress i Joomla. Prema podacima s početka ovog meseca, sajtova koji su rađeni u WordPressu ima oko 6.340.000 a rađenih u Joomli oko 1.700.000. Svih ostalih zajedno nema ni milion te nisu vredni pomena.

WordPress ili Joomla, šekspirovska dilema

WordPress i Joomla su besplatni CMS, kao i većina drugih. No, osnovni alati unutar tih CMS često nisu dovoljni da se napravi željeni sadržaj sajta. Ali tu je gomila developera koji prave pluginove i komponente za oba sistema - neki besplatni a neki podosta skupi. Ove CMS najčešće koriste vlasnici sajtova koji ne poznaju web programiranje i najlakše im je da nauče "par komandi" i - eto sajta! Na drugu stranu, ima i dosta "programera" koji svoje usluge naplaćuju bezobrazno malom cenom i prave klijentima sajtove uz podršku ova dva CMS. Naravno, da bi se napravilo nešto WOW u Joomli ili WordPressu ipak je potrebno dosta znanja i iskustva i prethodnom rečenicom ne bih želeo da uvredim nikoga koji klijentima pravi sajtove u ovim CMS.

Pored svih pogodnosti koje ova dva sistema daju, morate znati i da imaju podosta problema. Činjenica je da je u njihov razvoj uključen veliki broj volontera, i da se non stop rade nove verzije - najčešće zakrpe (ispravljanje grešaka i sigurnosnih propusta). Vlasnici sajta (ili ko god održava sajt) trebaju često da prate nova izdanja CMS, kao i pluginova, templejtova i ostalih komponenti CMS i da redovno ažuriraju. Sajt ostavljen da "radi sam" osuđen je na propast od strane hakera.

Dobro je poznato, iako obe kompanije za izradu ovih CMS ne "puštaju glas" po tom pitanju, da su skripte podložne vrlo lakom hakovanju, i to od strane hakera-amatera kojih ima ubedljivo najviše na netu. Na Youtube ima gomila videa sa objašnjenjima kako ishakovati WordPress ili Joomlu, a administracija servera gde se nalaze ti sajtovi je praktično nemoćna. Postoji popriličan broj "zaštitnih pluginova", koji su najčešće komercijalni, ali ni oni ne mogu da spreče hakovanje. Autor se u to i lično uverio. Ako imate ozbiljan posao od koga živite, i ako vam posao zavisi od vaše web prezentacije, preporučujemo da platite izradu specijalnog CMS samo za vašu potrebu, i da maltene zaboravite probleme koje mogu imati korisnici ova dva CMS. U tom slučaju slobodno idite na home stranu našeg Magazina i čitajte nešto drugo, ovo vam nije potrebno.

Ukoliko ipak želite napraviti svoj sajt u WordPressu ili Joomli, daćemo vam par informacija vezanih za ova dva CMS.

WordPress je daleko prostiji CMS od Joomle, i namenjen je uglavnom za blogove, magazine, sajtove za vesti, portfolija i slično. Konkretno, najčešće se koristi za sajtove sa mnogo članaka. Imate verziju CMS na srpskoj latinici i ćirilici tako da sa lakoćom možete uređivati vaš sajt. Besplatnih templejta (šablona dizajna) na netu ima bezbroj, kao i profesionalnih za koje morate da izdvojite poneki dinar.

Joomla je mnogo komplikovaniji CMS ali u Joomli možete napraviti sajt za maletene bilo koju primenu. Sa hiljadama raznoraznih dodataka (što besplatnih što komercijalnih) Joomlini sajtovi mogu da izgledaju vrhunski. Forumi, e-prodavnice, galerije, oficijelne stranice kompanija i još bezbroj različitih namena.

Ako ste i dalje u nedoumici, pokušajte pronaći sajtove na web-u koji su slični vašem budućem sajtu i ustanovite kako su rađeni, pa shodno tome i izaberite vaš CMS.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru