Magacini Amazona - savršeni sistem haotičnog skladištenja

03 Aug 2016
Autor Mirjana
947 pregleda

Najveći lanac maloprodaje robe preko interneta svakodnevno brine o porudžbinama preko 30 miliona svojih kupaca. Njihova skladišta širom sveta zauzimaju milione kvadrata, a sama pomisao na logistiku organizacije u tom prostoru izaziva vrtoglavicu.

Magacini Amazona - savršeni sistem haotičnog skladištenja

Fotografije skladišta Amazona godinama privlače mnogo pažnje, a već prvi pogled na njih zbunjuje. Slike naoko besprekornog reda na policama popunjenim do poslednjeg milimetra otkrivaju neobičan haos. Roba nije razvrstana ni po jednom očiglednom kriterijumu, pa se do cipela mogu naći knjige, a na njima šnale za kosu, Kindle čitači, plišani medvedi i kompleti alata. Još više intrigira kako se u skladištima snalazi vojska od 65,000 radnika, kada raspored robe danas nije ni nalik onom koji su juče na kraju smene ostavili.

Odgovor je u konceptu haotičnog skladištenja. Svaka pojedinačna polica u nizu je obeležena barkodom. Kako proizvodi dolaze u skladište, dodeljuje im se jedinstveni barkod koji odgovara mestu na polici. Sa svojom „barkod ulaznicom” on se smešta tamo gde ima mesta, a ne gde se nalaze srodni proizvodi. Baza podataka zahvaljujući barkodu u svakom trenutku radnicima pruža informaciju gde se određeni artikal nalazi i gde postoje upražnjena mesta na policama. Na isti način, artikl se „odjavljuje” iz skladišta.

Princip haotičnog skladišta počiva na tri ključa. Prvi je fleksibilnost. Knjige ne moraju da budu sa knjigama, niti lutke sa lutkama. Kada bi artikli bili sortirani po vrsti, u slučaju da se u jednom trenutku u skladištu nalazi previše lutaka a premalo knjiga, za jedne ne bi bilo prostora, a prostor namenjen drugima bi ostao neiskorišćen. Ovako, ako ste radnik u skladištu, ne morate ni da znate koju vrstu robe tražite, zanima vas samo barkod. U tome je drugi ključ, jednostavnost. Poslednji ključ optimizacija, izuzetno je bitan kada svakodnevno rukujete sa milionima porudžbina. Kako baza podataka u svakom trenutku zna gde se koji proizvod nalazi, jednostavnim navođenjem usmerava radnika do najbližeg potrebnog artikla, skraćujući tako vreme pretrage i pripreme za slanje.

Od 2012. godine, po skladištima Amazona zuje prepoznatljivi narandžasti Kiva roboti, zaduženi za premeštanje i dopremanje kompletnih polica sa robom. Sa njima je organizovani haos postao kompletan.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 06 Aug 2016

Savršena jednostavnost a uveren sam i efikasnost, na opšte zadovoljstvo korisnika ovih usluga!?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru