VSauce kanal - uči sa osmehom

10 Dec 2012
124 pregleda

Da sticanje novih saznanja ne mora biti naporno i mukotrpno dokazuje i projekat Youtube edukativnog kanala čiji je domaćin Majkl Stivens. Naime, on u serijalu kratkih klipova objašnjava svakidašnje i manje uobičajene pojave koje nas prate tokom celog života, a koje nekad i ne pokušavamo da razumemo, već ih uzimamo zdravo za gotovo.

VSauce kanal - uči sa osmehom

Takođe govori i o nekim nezamislivim i tehnički neizvodljivim pretpostavkama.

Na primer, on na harizmatičan i duhovit način govori o deja vu fenomenu, da li bismo izašli na suprotan kraj planete ako bismo prokopali Zemljinu kuglu kroz njen centar i kako bi se telo na tom putu ponašalo pod uticajem gravitacije i rotacije, šta bi se dogodilo kada bismo ušli u crnu rupu, koje je boje ogledalo, o pravilu o 5 sekundi (da li se hrana kontaminira za to vreme), kako je nastao Mesec, o retkom neurološkom poremećaju "slepi vid", koliko je teška senka, da li bi došlo do zemljotresa ako bi svi stanovnici naše planete skočili u isto vreme i tvrdi da bi se povećala brzina rotacije Zemlje ukoliko bi svi u istom trenutku legli na njenu površinu. Iznosi razne činjenice o zvucima, eksplozijama, snovima, sinesteziji (sjedinjenju čula), optičkim iluzijama itd.

Da je mnogo toga u oku posmatrača, govori epizoda o dugama, duplim dugama, dugama koje nastaju kada Sunce zalazi a Mesec izlazi i dugama koje nastaju pod dejstvom vodenih površina. Ako niste znali, duga je sasvim okrugla, samo ako je posmatrate sa pravog mesta.

Majkl Stivens je završio psihologiju i englesku književnost i literaturu, radio u Google, Next New Networks i Youtube. Youtube ima nekoliko svojih obrazovnih, vrlo kvalitetnih kanala, a odvajanjem od Vlog Brothers su nastali CGP Grey i VSauce kanali.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru