Hakeri upali na server IAEA

29 Nov 2012
Autor Tea
57 pregleda

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) priznala je da je jedan njen kompjuterski server bio meta hakera. Do sada nepoznata grupa nazvana „Parastu”, je na svom sajtu objavila kontakt podatke više od stotinu nuklearnih stručnjaka.

IAEA je saopštila da se radi o kontaktima eksperata sa kojima je sarađivala agencija i da ukradeni podaci ne uključuju informacije povezane sa poverljivim radom IAEA - e.

Hakeri upali na server IAEA

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je međunarodna organizacija osnovana 1957. sa sedištem u Beču, čija je svrha razvoj nuklearne energije u miroljubive svrhe i ograničenje nuklearnog naoružanja. Godine 2005. je dobila Nobelovu nagradu za mir.

IAEA je ovih dana bila meta hakera. Sa servera, koji više nije u upotrebi, ukradeni su podaci o ekspertima koji rade za IAEA i objavljeni na sajtu te, za sada nepoznate hakerske grupe.

Odgovornost da je pre dva dana na svom sajtu objavila imena i adrese naučnika, preuzela je grupa „Parastu”, što je na persijskom naziv za lastu i često žensko ime. Hakeri su postavili saopštenje na sajt Cryptome.org tražeći istragu o nuklearnom programu Izraela, koji nije potpisnik sporazuma o neširenju nuklearnog oružja a od osoba na spisku da potpišu peticiju o toj istrazi.

Portparol IAEA Gil Tjudor izjavila je da ta organizacija „duboko žali zbog objavljivanja informacija ukradenih sa starog servera”. Ona je rekla da je taj sever već izvesno vreme van upotrebe i da su i pre napada stručnjaci radili na tome da uklone „potencijalnu ranjivost”.

Ako se uzme u obzir činjenica da se svet suočava sa sve izraženijom energetskom krizom, bilo da se radi o nafti ili plinu, što je razlog otvorenog pitanja naučnika o korišćenju atomske energije i gradnje novih nuklearnih elektrana kao alternative postojećim izvorima energije, kao i činjenica da su hakeri veoma inteligentne osobe koje pronalaze ono što je neko sakrio od javnosti, postavlja se pitanje, hoćemo li mi biti ta nesrećna generacija, nad kojom će se izvršiti, velika poslednja racija?

"Ne znam kako će se voditi Treći svetski rat, ali mogu vam reći čime će se ratovati u Četvrtom - kamenjem". (Albert Ajnštajn)

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru