Začarani krug Windows operativnih sistema

16 Aug 2014
Autor Tea
540 pregleda

Kako je kompanija Microsoft najavila ukidanje podrške za Windows 7, vreme je da počnete da razmišljate o novom operativnom sistemu za svoj računar. Da li Windows 8 predstavlja budućnost?

Začarani krug Windows operativnih sistema

Nakon 13 godina od predstavljanja, kompanija Microsoft je u aprilu ove godine ukinula tehničku podršku za Windows XP i na taj način doprinela da oko 500 miliona računara širom sveta postane podložno raznim bezbednostim pretnjama.

Kakvu buru na svetskom nivou je ova odluka izazvala govori između ostalog podatak da je u tom trenutku više od 95% ATM bankomata na svetu imalo instaliran XP, usled čega je postojala ozbiljna pretnja od finansijskih malverzacija.

Danas, kada je oko 50% korisnika u svetu po preporuci Microsofta prešlo na operativni sistem Windows 7, ova kompanija je najavila da će „mejnstrim podrška“ za isti biti okončana 13. januara 2015. godine, što su mnogi shvatili kao preporuku da se pređe na novi operativni sistem.

Šta se zapravo završava? Ove godine Microsoft zatvara standardni petogodišnji proces koji obuhvata besplatne masivne nadogradnje tipa servisnih paketa i kritične popravke operativnog sistema. Ovim se ulazi u stabilniju fazu, tzv. „proširenu podršku“ koja će trajati narednih 7 godina, tj. do 14. januara 2020. Sa pravom se smatra da će, kao i u slučaju Win XP, Microsoft dalje produžiti period podrške za Windows 7, koji se pokazao kao stabilan i popularan. U svakom slučaju, Windows 7 treba danas posmatrati kao poslednji završen, a ne kao prevaziđen operativni sistem.

Mnogi analitičari smatraju da je usled negativnih kritika baš Windows 8 razlog zbog koga je prodaja personalnih računara drastično smanjena, zbog čega je Microsoft već predstavio prvu nadogradnju, Windows 8.1. Ovo, naravno, treba uzeti sa rezervom pošto bi razlog mogla biti i promena navika korisnika koji su pronašli komfor u jeftinim tablet uređajima baziranim na Android platformi i sve većoj dostupnosti Apple proizvoda.

Obzirom na vrtoglavu brzinu kojom Microsoft vrši zamenu operativnih sistema, analitička kompanija Gartner preporučuje svima da se za promenu pripreme, ali da sačekaju lansiranje sistema Windows 9, kako bi od starta bili zaštićeni bar neko razumno vreme.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

4 komentara

 
najtmer, 17 Aug 2014

windows nije jedina opcija, postoje i drugi operativni sistemi :)

Odgovori
 
Miroslav, 22 Aug 2014

@najtmer: znajuci situaciju u Srbiji, da bi koristili neki drugi operativni sistem treba vam pod a) odlicno znanje linuxa kako bi koristili linux operativni sistem ili pod b) dosta para da kupite Mac racunar. Koliko sam upoznat, obe stavke su VRLO retko zastupljene kod nas :)

Odgovori
 
Nikola, 28 Apr 2015

Miroslave, zasto tako pricas o Linuxu, kao da je to neki vruci krompir koji samo vreba da opece ljude? Ljudi, nije tacno da vam treba odlicno poznavanje linuxa, da bi ga koristili... to je mozda bilo nekada, sada toplo preporucujem PCLinuxOS, Mepis, ili strahovito brz Slackware puppy. NIKAKO ne preporucujem svima znani Ubuntu, on jednostavno ne radi. Dobar je i peppermint (zasnovan na ubuntu, on radi za razliku od svoje osnove) a ima ih jos koji su odlicni, ne mogu sada sve navesti , molim da se ostali ne ljute. Toliko. Windoze sucks.

Odgovori
 
Miroslav, 09 May 2015

Nikola, nisam nista lose mislio o Linuxu, znam da je 10x bolji od windoze :) Ali situacija na terenu je takva da od onih koji koriste PC racunare 99 ako ne i vise koristi windows jer je to jedino poznato sirokoj narodnoj masi. Slazem se da ne treba neko specijalno poznavanje linuxa kad se radi u grafickom okruzenju. Ali uci u konzolu i odraditi nesto, to je prica za sebe, a na to sam ja mislio.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru