Vrane grade gnezda i od vešalica za odeću

06 Oct 2016
Autor Mirjana
621 pregleda

Kada je pisao svoju čuvenu basnu Vrana i krčag, Ezop je vrani pripisao izuzetnu inteligenciju i domišljatost. Nauka danas kaže da nije izmišljao - vrane su dokazano inteligentne ptice, sposobne da nauče da koriste razne alate, zapamte ljudska lica i koriste svoja prethodna iskustva u preživljavanju.

Vrane grade gnezda i od vešalica za odeću

Posmatranje ponašanja vrana je pokazalo da su sposobne da iskrive žicu da bi došle do hrane, bacaju orašaste plodove sa velikih visina da bi im smrskale ljusku, pa čak i da zapamte raspored prolaska kamiona za odvoženje kućnog otpada gde pronalaze ukusne zalogaje.

Pribavljanje hrane nije jedini motivacioni faktor koji vrane navodi da se adaptiraju na novonastale okolnosti. Pokazuju visoku inteligenciju i u gradnji svojih gnezda, koristeći promišljeno sve dostupne materijale. Tipično gnezdo vrane ima osnovu od isprepletanih grančica, često donetih sa starog gnezda, i komadića žice različite dužine i debljine koje ojačavaju strukturu poda.

Stanovnici Tokija i nekoliko drugih velikih gradova u Japanu zapazili su poseban fenomen. Kako u gradskoj sredini nema mnogo stabala, pa samim tim ni mnogo opalih grana koje je moguće iskoristiti u gradnji gnezda, vrane su se „preorijentisale” na lagane metalne vešalice za odeću. Pretpostavlja se da su vešalice pronašle na deponijama ili u kontejnerima za otpatke u blizini velikih trgovinskih centara, ali se ne isključuje ni mogućnost da su do njih došle krađom kroz otvorene prozore stanova. U svakom slučaju, završena gnezda izgledaju kao male umetničke instalacije.

Na gnezda od vešalica prolaznici uglavnom gledaju sa zanimanjem i simpatijama, ali u gradu Fukuoka su prijavljena kao ozbiljan problem. Tokom sezone parenja, kao naročito zanimljiva destinacija za gradnju gnezda od vešalica su se pokazali - dalekovodi. Kompanija Kyushu Electric, jedan od snabdevača električnom energijom, morala je da ustanovi „vrana patrole” koje motre na dalekovode i ruše gnezda koja su do sada izazvala kratke spojeve i nestanak struje u nekoliko gradskih četvrti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 20 Oct 2016

Još u osnovnoj školi sam čitao o inteligenciji ovih ptica! Moja škola je bila, a i danas je, u gradskom parku i često sam viđao ove ptice, pokušavajući umilnim glasom da ih privolim na druženje. Naravno, bez uspeha! Kada malo bolje razmislim, godinama ih nisam video ili sam, kao dečak, mislio da su ono bile vrane? Nije ni bitno! Lepo je sećanje na dečačke dane... Uostalom, OD KOLEVKE PA DO GROBA, NAJLEPŠE JE ĐAČKO DOBA!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru